Video Investiţia de câteva mii de euro prin care bucureştenii îşi fac propriile oaze de linişte. Moda, împrumutată din străinătate: "Am văzut în Singapore"
Grădinile Capitalei se văd cel mai bine de sus. Zeci de blocuri din oraş au pe acoperiş adevărate oaze de linişte, bariere pentru zgomot şi praf. Moda împrumutată din străinătate a prins şi la noi, aşa că din ce în ce mai multe asociaţii de locatari îşi amenajează grădini la înălţime. Cu cât spaţiul este mai generos, costurile cresc şi pot ajunge la câteva mii de euro.
Privit de sus în jos, Bucureştiul este un oraş mult mai verde. Aşa arată cele mai mari grădini amenajate la înălţime, pe acoperişul unor blocuri din Capitală. Unele se întind pe mai bine de 100 de metri pătraţi şi aduc astfel spaţiu verde suplimentar şi aer mai curat pentru locuitori.
Andreea Milea, reporter Observator: Pe terasa de la etajul 8 abia dacă mai auzim zgomotul oraşului. Cei care nu locuiesc la casă şi-au transformat acoperişurile blocurilor în adevărate oaze de linişte care vin la pachet şi cu alte beneficii. Spre exemplu, plantele de aici reuşesc să menţină o temperatură de 25 grade celsius, chiar şi în zi de caniculă.
Bărbat: Am văzut în Singapore, cum au un turn d-ăsta şi au peste tot, inclusiv în spaţiul asta din interior au terase care sunt verzi. Să ai natura aproape, oriunde, e bine, mai ales în oraş unde e totul îngrămădit.
Cât costă amenajarea unei terase
Orice asociaţie de locatari poate să îşi amenajeze propriul spaţiu verde dacă toţi proprietarii îşi dau acordul. Doar că preţurile pentru amenajarea unei terase mari ajung la zeci de mii de lei, cu tot cu obiecte de mobilier. Vremea bună din ultimele zile i-a ambiţionat pe mulţi să încerce...
Valentin Cincă, reprezentant magazin: Vânzarile au crescut şi cu 30% faţă de săptămâna anterioară. Produsele cele mai cautate pot spune că sunt pergolele bioclimatice care îţi asigură confortul pe tot parcursul anului, colţarele, mese cu scaune extensibile. Avem seturi care pornesc de la 2.000 de lei pentru o canapea, 2 fotolii şi masuţă şi pot ajunge şi până la 20.000 de lei.
Cei care vor şi mai mult aleg aşa numitele orangerii. Sere unde pot ţine florile pe timpul iernii. În acest caz, preţurile pornesc de la 15.000 de lei şi pot ajunge la 50.000 de lei.
Apartamentele cu grădină, mai scumpe
Sunt şi norocoşi care au scăpat de grija amenajării pentru că au primit grădina la pachet cu apartamentul.
Monica Dudău, marketing manager platformă imobiliare: Un apartament cu grădină este de peste 30 de ori mai căutat decât unul cu balcon, deşi sunt foarte puţine în piaţă. Aş spune că cel puţin un 10-20% mai scumpe.
Femeie: Este foarte frumos, chiar am fost şi ne-am plimbat cu soţul şi ne-am uitat cât ar costa un aşa apartament. Dorim şi noi aşa apartament pe viitor. Este foarte frumos, parcă eşti în Italia.
În funcţie de posibilităţii unii şi-au facut grădină pe balcon.
Andreea Milea, reporter Observator: Pentru a avea o terasă verde cât mai mult timp sunt recomandate plantele în ghiveci, rezistente indiferent de anotimp. Pentru perioada iernii, spre exemplu, cei mai rezistenţi sunt brazii.
Studiile arată că locuinţele care au grădini sau spaţii verzi pentru relaxare îi fac mai fericiţi pe români.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰