Antena Meniu Search
x

Video Tot mai mulţi români înregistrează detectoare de metale la Poliţie. Ce sunt "detectoriştii" şi ce comori dezgroapă pasiunea lor

Îşi spun "detectorişti" sau căutători de comori şi îşi petrec zilele libere cutreierând pădurile! Dacă la începutul anilor 2000, erau doar câţiva pasionaţi neînţeleşi, azi peste 20.000 de români şi-au înregistrat detectorul la poliţie. Unii au descoperit comori valoroase, vechi de mii de ani, care au ajuns în muzee. Există totuşi reguli stricte pe care trebuie să le respecte cei care vor să dezgroape istoria.

Alex Prunean
de Alex Prunean

la 26.11.2022, 20:31

Vezi și

Adela îşi spune "detectoristă" de un deceniu. A "furat" pasiunea de la un prieten, iar de-atunci mai toate zilele libere o prind prin păduri. Laurii i-a cules în urmă cu opt ani, când a descoperit o comoară veche de trei mii de ani. "Am convenit ca această descoperire ceremonială din bronz, 14 piese, să o donez Muzeului Naţional de Istorie Naţională", a declarat Adela. În anii în care Adela îşi descoperea pasiunea, nu mulţi aveau un detector. Azi, sunt 22.000 de pasionaţi cu acte în regulă.

Pasiunea nu e una costisitoare

"Am un palmares de câteva sute de vârfuri de glonţ, potcoave, catarame", a declarat Alin. Şi ochii Mariei văd comori unde alţii observă doar obiecte fără nicio valoare. "În rest, în mare parte, monede comuniste, un ceas, chiar dacă e nefuncţional, am ocazia să văd un obiect din 1950", a declarat Maria. "Detectoriştii" sunt obligaţi să anunţe orice descoperire valoroasă autorităţilor în maximum 72 de ore. Dacă sunt incluse la categoria tezaur, recompensele pot ajunge până la 45% din valoarea obiectului. Uneori însă descoperirile n-au legătură cu istoria, c mai degrabă cu...civilizaţia.  

Pasiunea nu e una costisitoare. Pe piaţă sunt detectoare de metal de câteva sute de lei, însă preţul lor poate ajunge până la 8.000 de euro. Detectorul trebuie obligatoriu înregistrat la poliţie. "Este necesară prezentarea unui document de identitate, dovada achiziţionării. Achitarea unei taxe la terzorerie în termen de zece zile se eliberează autorizaţia", a declarat Andreea Vişan, IPJ Cluj. Accesul cu un astfel de detector în siturile arheologice este interzis fără o aprobare specială de la Ministerul Culturii. Recent, detectoriştii amatori din Alba au descoperit 116 monede din secolul III, evaluate la 100.000 de euro.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » Tot mai mulţi români înregistrează detectoare de metale la Poliţie. Ce sunt "detectoriştii" şi ce comori dezgroapă pasiunea lor