Video Tot oraşul Ulmeni s-a adunat să vadă minunea! Un pod așteptat de ani și ani, inaugurat cu fanfară și purceluşi la proţap
După ani şi ani de aşteptare, locuitorii din Ulmeni nu mai trec Şomeşul pe un bac improvizat. Al doilea pod construit în Maramureş după Revoluţie a fost sărbătorit trei zile şi trei nopţi, cu focuri de artificii, fanfară şi tăieri de panglici. Şapte ani a durat construcţia podului, iar investiţia a fost de aproape 11 milioane de lei.
Tot oraşul Ulmeni s-a adunat să vadă minunea: podul început în 2015 e gata! Construcţia lui a început cu stângul. Firma care primise aproape opt milioane şi jumătate de lei ca să unească malurile a eşuat şi imediat a intrat în insolvenţă. A doua firmă care a câştigat noua licitaţie a reuşit să ducă treaba la bun sfârşit.
Lucian Morar, primar Ulmeni: Lucrările au durat destul de mult, finanţarea a fost destul de puţină pentru realizarea acestui pod, dar am avut îndrăzneala să pornim primul pod după zeci şi zeci de ani. Cred că ultimul pod care a fost construit aici în Maramureş, cel puţin pe râul Someş a fost în urmă cu 60-70-80 de ani.
Peste 7.000 de oameni care locuiesc în zonă, care până acum foloseau bacul ca să ajungă pe cealaltă partea a Someşului, au de astăzi un nou drum, mult mai scurt.
E cel mai important acum. L-am aşteptat demult, dar e foarte bine venit. Va fi o ieşire şi pentru satele de aici, dar şi pentru noi. Să mergem la Baia Mare, să vină la Ulmeni.
- Șoferii se încăpățânează să treacă pe sub podul de la Prejmer, acolo unde o grindă uriașă s-a prăbuşit...
- Podul din Sinaia a intrat în reabilitare și îngreunează traficul pe DN1, chiar la începutul sezonului turistic....
- Inaugurarea podului de la Brăila, cea mai mare investiţie din Europa, amânată pentru 2025. Care e stadiul...
Nici nu ştii când ajungi la Baia Mare, în loc de o oră faci 25 de minute.
Înconjuram, preferam să ma duc roată decât să mă duc cu bacul.
Purceluși la proțap, sub construcția nou inaugurată
Bucurie pe pod, dar şi sub pod. Iar cum normalitatea se sărbătoreşte româneşte, sub construcţia nou inaugurată se rumeneau purceluşii la proţap. În ultimii 32 de ani, România a reabilitat şi reconstruit majoritatea podurilor. Puţine sunt, însă, cele construite după Revoluţie.
Alin Șerbănescu, purtătorul de cuvânt al CNAIR: Construit de la zero putem să spunem podul de la Lainici. Podul de pe Defileul Jiului. Un pod în arc de cerc. Este cel mai recent pod pe care-l vi-l pot spune acum, construit de la zero. Aşa, mai avem proiecte. Podul de la Brăila, emblematic pentru România, avem podul de la Cosmeşti care, la fel, urmează să fie construit.
Primul pod inaugurat după Revoluție în judeţul Maramureș a fost la Seini, în luna aprilie a acestui an.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰