Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Tradiţii de Dragobete. Cine nu respectă cel mai important obicei al zilei va avea ghinion tot anul

Dragobetele a fost sărbătorit în avans la poalele muntelui, în judeţul Gorj. Zeci de tineri şi seniori din Novaci s-au reunit la o şezătoare ca pe vremuri. De această dată, vedete au fost meşteşugurile de odinioară, veşmintele populare şi folclorul românesc. Iar tinerii au luat lecţii pentru a avea noroc în dragoste tot anul. 

de Redactia Observator

la 24.02.2025 , 08:34

De Dragobete, tinerii şi bătrânii din Novaci au stat faţă în faţă, la şezătoare. Au depănat amintiri şi au tors caiere de lână, în ritmul doinelor cântate la fluier. "De dimineaţă când vă sculaţi, aţi auzit fetelor? Nu direct la sărutat. Vă spălaţi cu apă întreagă pe faţă".

Meşteşugurile care riscă să piară au fost readuse în lumina reflectoarelor de cei care au muncit o viaţă cu acul şi cu aţa. Doamna Tatiana a crescut în faţa războiului de ţesut. Şi acum trăieşte din ce coase, pentru că ia populară a revenit la modă. "La noi în zonă, încă mai este profitabil şi se poartă. Se poartă şi săcăteiul la costum. Când ne îmbrăcăm, avem săcăteiul de mână".

Azi, cea mai respectată tradiţie de Dragobete rămâne sărutul. Cine nu sărută pe cineva în această zi nu va avea noroc tot anul. "De Dragobete stăm împreună pentru că este ziua îndrăgostiţilor şi a dragostei". 

Vezi și

"Prima persoană pe care o întâlneşte să fie un bărbat şi să-l atingă. E ziua în care băieţii cer în căsătorie fetele. La şezătorile acestea se leagă cele mai frumoase prietenii", a declarat Elena Basarabă, organizatoarea evenimentului.

Pe acelaşi subiect

Căsătoriţi de Dragobete, în vârf de munte

Alţii au furat startul sărbătorii iubirii în vârf de munte. Şase cupluri au sarbatorit Dragobetele în Munţii Făgăraş. Aceştia s-au căsătorit pentru o zi într-un decor de poveste, la peste 1.500 de metri altitudine. Cele şase cupluri au primit certificatul de căsătorie valabil pentru o zi, într-un eveniment special organizat pentru a promova „Dragobetele“. 

"Dragobetele este o veche tradiţie românească ce simbolizează iubirea, renaşterea naturii, începutul primăverii şi nu în ultimul rând un prilej de bucurie, de veselie în comunitate şi între prieteni", a declarat Nicoleta Ocneriu, organizatoarea evenimentului. 

Este pentru al doilea an consecutiv când un astfel de eveniment are loc în Munţii Făgăras, iar organizatorii vor să repete experienţa şi în urmărorii ani. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Ai reușit vreodată să rezolvi o problemă cu o comandă greșită pe un site de cumpărături online?
Observator » Evenimente » Tradiţii de Dragobete. Cine nu respectă cel mai important obicei al zilei va avea ghinion tot anul