Antena Meniu Search
x

Traian Băsescu: în estul Ucrainei se desfăşoara un RĂZBOI hibrid

Preşedintele României a prezentat poziţia ţării noastre în legătură cu situaţia din Ucraina după prăbuşirea avionului Malaysia Airlines.

 Preşedintele României a prezentat poziţia ţării noastre în legătură cu situaţia din Ucraina după prăbuşirea avionului Malaysia Airlines. Astfel, Traian Băsescu a declarat că "din păcate, Federaţia Rusă este partenerul teroriştilor în această operaţiune legată de uciderea a 298 de persoane".

PRINCIPALELE DECLARAŢII:

- Decizii legate de lărgirea spectrului de sancţiuni împotriva Federaţiei Ruse.

- CoE convine să extindă măsurile restrictive cu scopul de a viza entităţi inclusiv din Fed. Rusă care sprijină material sau financiar acţiuni care ameninţă integritatea Ucrainei.

- CoE transmite Consiliului care se va desfăşura mâine sarcina de a adopta instrumentele juridice necesare şi de a decide până la sfârşitul lui iulie cu privire la o listă a persoanelor şi entităţilor care urmează a fi vizate de măsurile restrictive.

- Sunt vizaţi oligarhii, atât cei din anturajul lui Putin, cât şi cei de origine ucraineană, care sprijină acţiunile Rusiei pentru teroriştii din Ucraina de Est.

- CoE a solicitat BERD ca prin decizia pe care o iau guvernatorii băncii, să înceteze operaţiunile financiare pe teritoriul Rusiei.

- De la sfârşitul lui iunie se intră în etapa a treia a sancţiunilor împotriva Rusiei, la interdicţii de a se deplasa pe teritoriul Uniunii Europene, se trece la sancţiuni pentru companii.

- Ce s-a întâmplat în Ucraina a fost un act terorist care a dus la uciderea a 298 de oameni.

- În opinia noastră, punctul de vedere al României, în estul Ucrainei se desfăşoară un război hibrid, greu de găsit termenul acesta în terminologia de război, dar acesta mi se pare termenul potrivit pentru situaţia din Doneţk şi Lugansk.

- Este un război prin interpuşi, foloseşte entităţi pe care le plasează în estul Ucrainei pentru a-i sprijini pe separatişti.

- Există şi un război de insurgenţă, chiar al cetăţenilor ucraineni de etnie rusă.

- Există şi acţiuni teroriste frecvente.

- Cine este responsabil? Teroriştii care ocupă Doneţk şi Lugansk şi, în mod egal, Federaţia Rusă. Aceasta a devenit un partener al acestor terorişti prin sprijin politic, sprijin cu personal calificat, sprijin cu armament de toate categoriile, inclusiv armament greu. Este concluzia la care am ajuns şi aceasta este explicaţia de ce nu ne-am grăbit să facem afirmaţii.

- În opinia noastră, Fed. Rusă este partenerul acestor terorişti prin acţiunile pe care le întreprinde.

- Responsabilitatea pentru tragedia aviatică din Ucraina aparţine în mod direct grupărilor de terorişti din Ucraina şi în mod egal, Rusiei, care a pus la dispoziţie armament, ea este parte a actului terorist.

- Au murit 192 de cetăţeni europeni. Suntem în faţa unei realităţi. Pentru că nu l-am descurajat la timp pe Putin, pentru că se desfăşoară un conflict alimentat de Federaţia Rusă, politic, cu oameni şi armament.

- Nu cumva avem riscul să fie mai importante comandamantele economice decât solidaritatea cu statele din flancul estic? Cred că Europa trebuie să vină în practică la valorile ei reale, plecând de la valoarea cea mai importantă, siguranţa oamenilor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Evenimente » Traian Băsescu: în estul Ucrainei se desfăşoara un RĂZBOI hibrid