Antena Meniu Search
x
LIVE

Trupul alpinistei moarte în Bucegi nu a fost încă ridicat, nici după şase zile, de la locul tragediei. Explicaţia salvamontiştilor

Au trecut şase zile din momentul în care alpinista Silvia şi-a pierdut viaţa în munţii Bucegi. Cu toate acestea trupul neînsufleţit al femeii este în continuare tot în acel loc, condiţiile meteorologice făcând imposibilă preluarea acestuia de către salamontişti.

De Redactia Observator la 17.01.2022, 15:25

Vântul puternic a îngreunat misiunea salvatorilor care au făcut o serie de precizări cu privire la situaţia morţii femeii.

Având în vedere unele comentarii din spațiul public, referitoare la cazul alpinistei decedate în Bucegi, Serviciul Public Județean Salvamont Prahova face următoarele precizări:

  • 1. în data de 12.01., după ora 18.00 când am aflat de faptul că aceasta nu mai răspundea la telefon, o echipă de prim-raspuns a plecat în căutarea ei, în zona în care am presupus că s-ar putea afla, iar echipa de suport a fost mobilizata și s-a aflat în așteptare la sediul Salvamont Bușteni. Echipa de prim-raspuns a încheiat căutările la ora 1.20 noaptea, în condiții de viscol puternic, ajungând la Baza Salvamont Baba Mare.
  • 2. în dimineața zilei de 13.01.aceasta a fost reperata de către Salvamont pe un versant al Crestei Picăturii, căzută fiind din Brâul Portiței. Imediat am alertat Dispeceratul IGAv care a alocat o resursă de zbor (elicopter EC135 cu troliu). Am încercat recuperarea victimei, dar salvatorul montan care a coborât cu troliul nu a avut timpul necesar la dispoziție pentru a efectua operațiunile necesare, misiunea fiind întreruptă, din cauza rafalelor de vânt foarte puternice, pentru a nu periclita siguranța elicopterului și a echipajului.
  • 3. în zilele de 14,15,16.01, Masivul Bucegi a fost sub incidența codurilor roșu și portocaliu de vânt puternic, împiedicând astfel desfășurarea operațiunilor de recuperare terestră (aici se adaugă și riscul de avalanșă din zonă) sau aeriană. Din păcate, din prognoza meteo se observa că și în următoarele trei zile vântul va fi deosebit de puternic, în data de 20.01 se pare că va fi o fereastră în care va fi posibilă o operațiune de extragere.
  • 4. suntem în legătură permanentă cu DSU și IGAv, avem pregătită echipa de intervenție, iar când condițiile meteo vor permite vom realiza această operațiune.
  • 5. suntem obișnuiți cu riscul, e prezent zi de zi în activitatea noastră, dar un risc calculat, iar din analiza factorilor de risc (evaluarea zonei, posibilitatea  producerea avalanșelor, timpii de intervenție, resursele umane și tehnice, condiții meteo,etc) am ajuns la concluzia că intervenția aero este soluția cea mai bună în acest caz, dar nu excludem nici operațiunea terestră în cazul în care cea aero nu se va putea realiza în cele din urmă. 
  • Suntem conștienți că durerea apartinatorilor este mare, dar vă asigurăm că facem tot ce este posibil pentru a duce această operațiune la bun sfârșit. 

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Evenimente » Trupul alpinistei moarte în Bucegi nu a fost încă ridicat, nici după şase zile, de la locul tragediei. Explicaţia salvamontiştilor