Antena Meniu Search
x

Video Ucrainenii speră ca avioanele F-16 să-i ajute să câștige războiul, însă problemele logistice sunt mari. Ce rol are România

Ucraina primeşte arme şi sprijin care a înfuriat deja Rusia, dar nu şi statutul de ţară candidată la aderare. Este concluzia după primul Consiliul NATO- Ucraina. Aliaţii oferă Kievului ajutor militar pe termen lung şi simplifică procesul de aderare. Din Lituania, Klaus Iohannis spune că şi România a obţinut ce şi-a dorit. Mai mulţi militari pe flancul estic al Alianţei, dar doar în caz de pericol. În plus, Piloţii ucraineni vor învăţa să zboare cu avioane de luptă F-16 în România. Antrenamentele ar putea începe înainte de sfârşitul anului, spun surse Observator.

de Redactia Observator

la 12.07.2023, 21:28

Vezi și

Într-un mesaj publicat pe Twitter, ministrul ucrainean al Apărării mulţumeşte omologilor săi din 11 state NATO, printre care şi România, pentru că au semnat memorandumul care permite piloţilor ucraineni să înveţe să lupte cu aeronave F-16

Antrenamentele ar putea începe curând, poate chiar vara aceasta.

Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO: Înţeleg că este în curs de perfectare tot ce înseamnă detalii logistice, în perioada următoare sunt convins că vor demara aceste pregătiri, fără să putem da în acest moment aceste date, îi lăsăm pe aliatul român şi olandez să anunţe aceste lucruri. Sunt opţiuni, dar încă o dată, sunt lucruri un pic mai sensibile şi evident că avem toate informaţiile, dar un pic de rezervă mediatică trebuie să avem pentru aceste lucruri. În fine, politic vorbind şi militar vorbind, este un lucru foarte-foarte bun.

Bianca Iacob, reporter Observator: Încă din luna mai, de când Statele Unite au anunţat că le vor permite aliaţilor să exporte avioane de vânătoare americane către Ucraina, mai multe state europene s-au oferit să îi pregătească pe piloţii Kievului. Prima pe listă a fost Polonia. Coaliţia înfiinţată ieri la Summitul de la Vilnius e condusă de Danemarca şi Olanda, dar nici România nu stă cu mâinile în sân.       

Pe acelaşi subiect

Klaus Iohannis, preşedintele României: Am decis să constituim în România, alături de Olanda şi de alţi parteneri internaţionali, un hub regional de antrenament pentru piloţii români de F-16. Dar acest hub va fi accesibil şi pentru piloţii aliaţi şi pentru cei ucraineni. 

Încă nu se știe cu exactitate unde se vor antrena piloții ucraineni în România

România are astfel de supersonice de luptă în bazele de la Mihail Kogălniceanu, Feteşti şi Câmpia Turzii, dar încă nu s-a comunicat unde vor fi antrenați ucrainenii.

Ion Petrescu, analist militar: Piloţii ucraineni or să urmeze un curs de limba română, care să le permită să înţeleagă instrucţiunile care li se pun la dispoziţie, dar şi ceea ce li se transmite pe timpul zborului.

Oficialii români spun că vom avea şi noi avantaje. Am putea repara şi moderniza în România și aparatele noastre şi pe cele ale vecinilor. 

Angel Tîlvăr, ministrul Apărării: Aerostar Bacău a fost desemnat Centru de Mentenanță pentru F-16, fiind asigurat transferul de tehnologie de ultimă generație în România.

Vorbim de multe locuri de muncă şi de peste 100 de milioane de euro care ar intra în bugetul României doar pentru modernizare. Acum, avem șaptesprezece F-16 și mai aşteptăm 32 din Norvegia. Primele vor ajunge în ţară spre sfârşitul acestui an. 

Ucrainenii speră că supersonicele de luptă îi vor ajuta să câştige războiul şi le vor pe cer, cu piloţi ucraineni la manşă, cel târziu în martie 2024. Greu de crezut că va fi posibil, dat fiind faptul că pregătirea unui pilot de F-16 durează cel puțin șase luni. Mai ales când, în cazul lor, trebuie instruiți și tehnicienii. 

Avionul de luptă F-16 poate distruge ţinte şi în aer, şi pe pământ

Aproape 2.200 sunt folosite acum în toată lumea, adică 15% din flota mondială, ceea ce îl face cel mai popular avion de luptă de pe glob. Ucraina ar urma să obţină versiuni mai vechi, din flotele aliaților Statelor Unite, în special din Europa de Vest.

Experţii militari cred că armata lui Zelenski nu va primi, totuşi, cele mai vechi modele, ci aparate de vârstă medie, cărora le-au fost modernizate sistemele electrice, electronice şi software-ul.

De antrenat îi poate antrena oricine, dar decizia ca ucrainenii să primească supersonice F-16 este doar în mâna preşedintelui Statelor Unite, pentru că tehnologia F-16 aparține americanilor. Oleksii Reznikov a avut un mesaj şi pentru ei. "Am un vis!" a scris el pe twitter, alături de silueta unui avion de luptă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Evenimente » Ucrainenii speră ca avioanele F-16 să-i ajute să câștige războiul, însă problemele logistice sunt mari. Ce rol are România