Antena Meniu Search
x

Video Ultima zi de zbor pentru avioanele de luptă MiG-21 Lancer, pe cerul României. În 30 de ani s-au prăbușit 26 de aparate, iar 11 piloți au murit

Aeronavele MiG-21 LanceR din dotarea Forțelor Aeriene Române se ridică astăzi, pentru ultima dată.
Cu această ocazie, sunt organizate ceremonii în bazele din Câmpia Turzii, Borcea și Bacău. 

Alex Prunean
de Alex Prunean

la 15.05.2023, 14:06

Vezi și

Ziua de 15 mai va intra cu siguranță în istoria armatei române, ca fiind ziua în care aeronavele MIG-21 Lancer vor fi scoase din uz după 61 de ani în care au servit patria.

La Baza de la Câmpia Turzii, trei MIG-uri 21 Lancer vor zburat astăzi pentru ultima dată și se vor îndrepta către Baza aeriană de la Bacău, unde vor intra în conservare.

În ultimii 30 de ani, 26 de MiG-uri s-au prăbușit, iar 11 piloți și-au pierdut viața

Vorbim despre avioane de luptă vechi, dar care, de-a lungul vremii, au beneficiat de modernizări, astfel încât să țină pasul cu tehnologia. În anul 2002, tot sistemul MIG-ului, de exemplu, a fost  trecut de la analog la digital, s-a mărit spațiul de manevră și, în sfârșit, avioanele de luptă românești au trecut și din punct de vedere tehnic la standardele NATO.

MIG-urile au fost considerate de mulți piloți avioane nesigure, din cauza vechimii în special, dar s-au bucurat din plin de încrederea aliaților NATO. În anul 2007, timp de 3 luni, MIG-urile românești au asigurat poliția aeriană pentru Letonia, Lituania și Estonia. 

Niciodată nu s-a știut numărul MIG-urilor deținute de România, dar au putut fi numărate, în schimb, cele pierdute. În ultimii 30 de ani, 26 de astfel de avioane s-au prăbușit, iar 11 piloți și-au pierdut viața. Astăzi, locul MIG-urilor va fi luat de avioanele de luptă F-16.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Drumul spre casă din vacanţă. Amânaţi întoarcerea pentru a evita aglomeraţia?

Observator » Evenimente » Ultima zi de zbor pentru avioanele de luptă MiG-21 Lancer, pe cerul României. În 30 de ani s-au prăbușit 26 de aparate, iar 11 piloți au murit