Antena Meniu Search
x

Înmormântarea Regelui Mihai. La Curtean de Argel vor fi peste 700 de preoţi, la înhumarea Suveranului

Pregătirile pentru înhumare sunt puse la punct până la ultimul detaliu. Biserica şi armata sunt pilonii de bază la Curtea de Argeş.

Vezi și

Pregătirile pentru înhumare sunt puse la punct până la ultimul detaliu. Biserica şi armata sunt pilonii de bază la Curtea de Argeş. Ceremonia se anunţă a fi impresionantă. În curtea Mănăstirii, au fost invitaţi peste 700 de preoţi. Pentru prima oară după Revoluţie, asistăm la funeraliile unui fost şef de stat. Sicriul cu trupul neînsufleţit va fi adus cu trenul Regal. Iar de mâine seară, Mihai I se va odihni lângă Regina lui, Ana. În necropola regală, locul de veci pe care l-au ales împreună, în urmă cu două decenii.

Mănăstirea Curtea de Argeş este necropolă regală încă din 1914. Toate înmormântările s-au desfăşurat după obiceiuri monarhice, iar ceremonia de mâine nu va face excepţie. 

Au fost invitaţi 730 de preoţi doar din eparhie, însă nu toţi au confirmat participarea. Vor veni însă preoţi, episcopi şi mitropoliţi din toată ţara. Din Bucureşti vor veni 8 înalţi ierarhi. Slujba va fi oficiată de Patriarhul Daniel, dar şi de Mitropolitul Iosif, care l-a spovedit pe Rege în Elveţia. 

Mihai I  se va odihni lângă Regina sa, Ana. Dar şi lângă strămoşii săi, străbunicii Carol I și Elisabeta, bunicii Ferdinand și Maria. În noua necropolă vor fi mutate şi rămăşiţele tatălui său, Carol al II-lea. 

Pe acelaşi subiect

Sicriul va fi purtat pe umeri de militari. Prima dată va fi dus în mănăstirea veche, fără nicio sursă de lumină, ca un simbol al drumului prin întuneric. Slujba va dura acolo 15 minute, iar la ieşire, militarii vor avea făclii aprinse. 

Alături de Majestatea Sa, pe ultimul drum, vor sta militari din mai multe arme. Jandarmeria Română anunţă prezenţa Detaşamentului de Cavalerie cu 16 cai, care păstrează sângele nobil al unor rase apreciate, dar şi Muzica Militară Reprezentativă, fosta Muzică Regală.

Prima unitate de gardă a Armatei a fost înființată de Regele Carol I și era alcătuită din jandarmi călare. 

După slujba de la Catedrala Patriarhală din Bucureşti, trenul regal va pleca spre Curtea de Argeş. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » Înmormântarea Regelui Mihai. La Curtean de Argel vor fi peste 700 de preoţi, la înhumarea Suveranului