Antena Meniu Search
x

Video Un bucureştean a făcut solicitări simultan către Guvern, Primăria Capitalei şi Comisia Europeană. În cât timp a primit răspuns de la fiecare

Pe sistemul "declaraţia online se depune la ghişeu", solicitarea unui bucureştean a primit răspuns întâi de la Comisia Europeană şi abia apoi de la Guvernul României. Stă în buricul târgului, în sectorul 1, şi deşi plăteşte taxe de oraş, are condiţii de sat izolat în munţi. Fără asfalt, gaze, apă sau canalizare. Aşa că a cerut explicaţii de peste tot. 

Andreea Milea
de Andreea Milea

la 10.08.2021, 21:21

Vezi și

Radu Costel, locuitor Sector 1: Cel mai repede de la Uniunea Europeană, cel mai greu de la Guvern. De la Uniunea Europeană într-o săptămână, de la Guvern în vreo două luni. Indolenţă, nepăsare, cum se poate numi altfel!? 

Radu locuieşte de 6 ani în Sectorul 1, într-o zonă fără utilităţi, deşi plăteşte taxe şi impozite pentru condiţii de oraş. Sătul de faptul că nimic nu se schimbă, la sfârşitul lunii ianuarie a cerut explicaţii de la Comisia Europeană, Guvernul României şi Primăria Capitalei.

Primul răspuns a venit, culmea, de la Bruxelles, pe 4 februarie. "Comisia Europeană atrage atenţia că în România, aproape 200 de localităţi nu au canalizări publice, asta în ciuda faptului că realizarea lor, până în decembrie 2015, a fost o condiţie esenţială pentru aderarea la Uniunea Europeană".

Răspunsul de la Guvern, după două luni

Pe acelaşi subiect

Trimisă în aceeaşi zi, la solicitarea către Guvern primul răspuns a venit pe 19 februarie. Doar că acolo se cerea prelungirea termenului. Ministerului i-a mai luat aproape o lună ca să paseze responsabilitatea la altcineva.

Ministerul Apelor: În conformitate cu legea serviciului de alimentare cu apa şi de canalizare, autorităţile publice locale sunt responsabile cu apa şi canalizarea.

Doar că primăria răspunsese deja şi făcuse acelaşi lucru. 

Radu Costel, locuitor Sector 1: Primăria Capitalei pasează parte din probleme la primăria de sector, întrebi la primaria de sector, pasează problemele la Primăria Capitalei. 

Andreea Milea, reporter Observator: Deşi pare greu de crezut, suntem într-un cartier de case din sectorul 1 al Capitalei aici unde şoselele nu au fost asfaltate. Cei care locuiesc aici nu au gaze, apa sau canalizare si depind de un singur lucru: curentul electric. 

Iar cum primăria n-are niciun plan, sunt mari şanse să rămână totul aşa.

"Referitor la termenul maxim de realizare a acestor investiţii, la data prezentă nu putem estima o dată de finalizare, multe din aceste investiţii necesitând exproprieri de terenuri", spune Primăria Capitalei. 

Aşa că oamenii se descurcă singuri. 

Doar 871 din cele 2861 de comune din ţară au canalizare publică. În Brăila, doar una din 40 de comune are aşa ceva. În Giurgiu sunt două, iar în Teleorman, din aproape 100 de comune, în doar patru există canalizare. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » Un bucureştean a făcut solicitări simultan către Guvern, Primăria Capitalei şi Comisia Europeană. În cât timp a primit răspuns de la fiecare