Antena Meniu Search
x

Video Paturi etajate pentru bătrâni care abia se mişcă, într-un azil din Suceava. Atelierul de tâmplărie n-are lemn de scări, doar de sicrie

Noi imagini strigătoare la cer vin de la cel mai mare centru de îngrijire pentru persoanele cu dizabilităţi din ţară. La Sasca Mică, Suceava, bolnavii trăiesc în condiţii mizere, dorm pe saltele infecte şi folosesc toalete greu de privit. Primesc mâncare ce aduce cu resturile pentru animale şi n-au nici măcar medic psihiatru. Scenariul se repetă şi la un centru din Argeş. În timp ce pacienţii suferă, responsabilii fac promisiuni. 

de Redactia Observator

la 09.08.2021, 19:44

Vezi și

Saltele vechi şi murdare, puse pe paturi ruginite, pereţi scorojiţi şi gândaci. Sunt condiţiile de tratament pentru 330 de bolnavi la un centru de recuperare. Insepctorii de la Consiliul de Monitorizare au rămas fără cuvinte în faţa lipsei de umanitate a celor care ar trebui să îngrijească oamenii în nevoie. 

În mod cinic, bolnavii care abia se mişcă, au paturi etajate. Şi, deşi în centru există un atelier de tâmplărie, nu există lemn destinat pentru a face scări. Doar pentru sicrie. 

De igiena bolnavilor nici nu poate fi vorba. Toaletele sunt infecte şi pline de igrasie. Iar mirosul, insuportabil. Mopul e băgat în WC şi apoi se spală pe jos cu el. 

Ce explicaţii are directorul centrului din Sasca Mică 

Pe acelaşi subiect

Pentru fiecare problemă strigătoare la cer,  conducerea centrului a găsit scuze. 

Luminiţa Fron, director centru Suceava: Avem angajaţi foarte puţini. Şi noi ne ocupăm şi de beneficiari să îi îngrijim.

Mâncarea e puţină şi proastă. La control, inspectorii au găsit ciorbă de afumătură fără carne. Culmea, în centru pentru persoane cu probleme psihice nu există medic psihiatru. 

Nicoleta Daneliuc, purtător de cuvânt DGASPC Suceava: Tocmai conducerea direcţiei a numit o comisie care s-a deplasat la Sasca astăzi şi va verifica timp de câteva zile toate aspectele constatate. 

Condiţii inumane la Tigvveni, Argeş

Şi la Tigveni, Argeş, peste 200 de bolnavi trăiesc în condiţii inumane. În căsuţe cu pământ pe jos. Saltelele sunt mizerabile şi pline de găuri. 

Cristina Jianu, coordonator personal de specialitate: Le vom schimba, dar saltelele se pot prăpădi permanent. Adică îi schimbăm salteaua azi, la noapte se udă din nou. Şi nu sunt foarte rezistente.

La toalete nu există uşi. "Avem şi beneficiari care sunt agresivi şi care distrug", spune Adela Gogoaşe, director adjunct DGASPC Argeş.

Cosiliul de Monitorizare, cel care a făcut controalele, spune că a sesizat deja instituţiile competente, printre care Ministerul Muncii şi cel al Sănătăţii. 

Pentru cei vulnerabili, însă, măsurile vin greu şi uneori târziu. La centrul din Olteni, Teleorman unde oamenii erau legaţi şi ţinuţi în mizerie, abia la insistenţele Observator soarta lor s-a schimbat puţin în bine. O parte dintre ei au fost mutaţi.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Evenimente » Paturi etajate pentru bătrâni care abia se mişcă, într-un azil din Suceava. Atelierul de tâmplărie n-are lemn de scări, doar de sicrie