Video Un convoi de blindate americane pregătite de luptă a traversat oraşul Târgu Jiu şi a provocat nelinişte printre localnici: "Vine războiul?"
Un pas distructiv care va ridica tensiunea militară din regiune. Aşa califică Moscova decizia Casei Albe de a trimite 3.000 de militari în România si Polonia. De fapt asta fiind mutarea Occidentului în faţă intenţiilor Rusiei de a invada Ucraina. În ţara vecină, războiul nervilor este deja la apogeu.
Un convoi de bilndate pregătite de luptă traversează Târgu Jiu.
Sunt imagini care neliniştesc şi ridică semne de întrebare în contextul situaţiei tensionate din Ucraina.
O mie de militari americani sunt deja în drum spre Deveselu şi alte trupe franceze - pe picior de plecare. NATO se mobilizează în faţa ameninţării ruseşti, iar România e un pion important.
Bogdan Aurescu, ministrul de Externe al României: Federaţia Rusă continuă să adune trupe în proximitatea Ucrainei, în regiunea Mării Negre, acestea sunt evoluţii îngrijorătoare care necesită atenţia noastră permanentă.
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO: Am remarcat, în ultimele zile, mişcări semnificative şi forţe militare ruseşti însemnate în Belarus. Este cea mai mare desfăşurare de forţe din regiune după al Războiul Rece.
E un joc de şah şi un joc al nervilor. Trupele aliate nu vor interveni în Ucraina, în cazul unei incursiuni ruseşti. Relocate temporar, ar avea rolul de a consolida securitatea pe frontul de est al Alianţei, de vreme ce Rusia a strâns cel puţin 130.000 de militari la graniţă.
John Kirby, purtător de cuvânt al Pentagonului: Divizia 82 Aeropurtată dislocă elemente ale Componentei de Luptă din Brigada Infanterie și unități esențiale de sprijin în Polonia. Corpul de Armată 18 Aeropurtat dislocă un comandament de eșalon de forțe întrunite în Germania. Nu credem că un conflict militar este inevitabil.
Polonia a întâmpinat cu bucurie sosirea noilor trupe.
"1.700 de trupe suplimentare din Statele Unite vor fi transferate în Polonia. Este o dovadă puternică de solidaritate ce vine ca răspuns al situaţiei din Ucraina", a scris Mariusz Błaszczak pe Twitter.
Mai sceptice, Bulgaria şi Ungaria au anunţat încă de zilele trecute că nu vor mutări NATO pe teritoriul lor. Sofia a promis că va intensifica antrenamentele folosind soldaţi bulgari, dacă NATO va activa forţa de reacţie rapidă. Şi Budapesta consideră că poate asigura securitatea de care ţara are nevoie cu propria armată.
Pentru Kremlin, mişcările de trupe din sud estul Europei sunt "paşi distructivi" care vor tensiona şi mai mult zona. Asta în timp ce contiuă seria acţiunilor provocatoare.
Două RAF+uri britanice au escortat patru avioane ruseşti ce riscau să intre în spaţiul aerian britanic.
Iar în Belarus, au ajuns zeci de mii de trupe ruseşti pentru exerciţii militare comune.
În Ucraina, localnicii din zonele de graniţă spun că sunt obişnuiţi să trăiască în spaimă şi incertitudine, dar situaţia nu mai a fost atât de volatilă ca acum.
"Există un pericol de invazie dinspre Rusia, unul de mari proporţii, un război la scară largă. Stilul Moscovei este de a acţiona atunci când lumea doarme, când nu observă, când atenţia este îndreptată în alte direcţii", spune jurnalistul Marin Gherman.
Mykhailo Samus: Au câteva sute de mii de tancuri şi vehicule armate în jurul Ucrainei, au aeronave, au bombe. Cred că Putin va încerca să distrugă Ucraina din interior prin metode hibrid, iar această etapă şi acest război deja continuă.
Dmytro Kuleba, ministrul ucrainean de externe: Ucraina se pregăteşte pentru toate scenariile posibile.
Jocul diplomatic este la fel de intens. Ajuns azi la Kiev, preşedintele Turciei, s-a oferit să medieze criza, poziţie asumată deja şi de Emmanuel Macron. Preşedintele Franţei nu exclude o vizită la Moscova pentru a găsi o cale paşnică în criza care ţine Europa în corzi de luni bune.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰