Antena Meniu Search
x

Mutarea soldaţilor americani în România este ”distrugătoare”, acuză Rusia. Putin a trimis 30.000 de soldați ruși în Belarus

Dislocarea de noi efective militare americane în Europa de Est duce la escaladarea tensiunilor în regiune, a transmis Kremlinul, după ce Washingtonul a anunţat că va trimite încă 3.000 de militari în Polonia şi România, transmite Reuters.

Iulia Iancu
de Iulia Iancu

la 04.02.2022, 11:00

Mutarea soldaţilor americani în România este ”distrugătoare”, acuză Rusia. Putin a trimis 30.000 de soldați ruși în Belarus
Mutarea soldaţilor americani în România este ”distrugătoare”, acuză Rusia. Putin a trimis 30.000 de soldați ruși în Belarus - Ministerul rus al Apărării

"Face constant apel la partenerii noştri americani să înceteze să alimenteze tensiunile", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în opinia căruia "îngrijorarea Rusiei este clară şi perfect justificată".

Președintele Joe Biden a ordonat Pentagonului să trimită peste 3.000 de soldați americani pentru a consolida apărarea aliaților europeni. Este prima mișcare majoră a forțelor americane în contextul crizei militare dintre Rusia și Ucraina, relatează WSJ. Soldații americani vor ajunge în Polonia, Germania și România. În plus, Pentagonul este așteaptat să facă și alte mișcări de trupe în interiorul Europei. A plasat în stare de alertă alți câțiva mii de soldați pentru a fi dislocați, în afara celor 8.500 de militari cărora li s-au transmis ordine similare săptămâna trecută, potrivit unor surse oficiale citate de WSJ.

Rusia a concentrat zeci de mii de soldaţi la frontierele Ucrainei şi cere Statelor Unite şi NATO să nu primească această ţară în Alianţa nord-atlantică. Moscova susţine însă că nu are intenţii ofensive. Casa Albă a anunţat săptămâna aceasta că rolul efectivelor suplimentare este de a evita o eventuală extindere a crizei ucrainene către estul Europei.

Încă 30.000 de soldați ruși în Belarus

Pe acelaşi subiect

NATO a anunțat că Rusia și-a extins prezența militară în Belarus cu încă 30.000 de soldați, care vor participa la un exercițiu militar comun. Ministrul ucrainean al Apărării a estimat că, până în prezent, Rusia a masat 115.000 de militari la graniță. 

"Sunt aşteptate 30.000 de trupe de luptă, forţe pentru operaţiuni speciale Spetsnaz, avioane de vânătoare, inclusiv Su-35, rachete Iskander cu capacitate duală şi sisteme de apărare aeriană S-400", a indicat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, atrăgând atenţia că este vorba despre "o gamă extinsă de capacităţi militare moderne".

Termenul "capacitate duală", folosit de Stoltenberg pentru a se referi la rachetele Iskander, este folosit pentru a descrie arme utilizate deopotrivă pentru conflict convenţional şi nuclear."Toate acestea vor fi combinate cu exerciţiul anual al forţelor nucleare ale Rusiei", potrivit Agerpres.

Șeful NATO a avertizat că desfăşurarea de trupe de către Rusia în ultimele zile în Belarus, ţară vecină cu Ucraina, este cea mai importantă realizată de Moscova de la încheierea Războiului Rece.

Activităţile militare ale Rusiei sunt urmărite cu atenţie de Occident, în contextul tensiunilor legate de Ucraina. Concentrarea de trupe ruse la frontierele ucrainene a provocat îngrijorare privind o posibilă invazie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Mutarea soldaţilor americani în România este ”distrugătoare”, acuză Rusia. Putin a trimis 30.000 de soldați ruși în Belarus