Video Un fake news despre un nou drog sub formă de ursuleţi roz, distribuit în şcoli, a pus pe jar mii de părinţi. "Se bazează pe frică"
Un fake news care s-a răspândit rapid a pus pe jar mii de părinţi. Aceştia sunt avertizaţi pe diverse grupuri de Whatsapp că a apărut un nou drog în şcoli, sub forma unor ursuleţi roz care seamă cu jeleurile. Autorităţile dezmint, însă, informaţiile. Acelaşi mesaj circulă de 18 ani în întreaga lumea.
- Moştenirea lui Iohannis, după 10 ani la Cotroceni: "Dumnezeu să binecuvânteze România". DETALII la Observator 19:00
- Noile atribuţii ale preşedintelui interimar Ilie Bolojan. Opoziţia îi cere să dezvăluie cheltuielile lui Iohannis şi să lămurească anularea alegerilor
De câteva zile, grupurile de părinţi din toată ţara au fost alertate de imaginea unui pliculeţ în care sunt mai mulţi ursuleţi roz, însoţit de următorul text: "Acesta este un drog nou cunoscut sub numele de "strawberry quick". un lucru foarte înfricoșător se întâmplă în școli în acest moment și trebuie să fim cu toții conștienți de acest lucru".
Mulți părinți au intrat în panică după ce au primit anunțul despre drogul care este descris drept un tip de metamfetamină, având aspectul unei bomboane roz în formă de ursuleț. Tot în mesaj se transmite că drogul este distribuit copiilor în curțile școlilor, iar cei care îl înghit ajung la spital în stare gravă.
Tot în mesaj se spune că elevii sunt tentaţi să consume drogul tocmai pentru că arată ca bomboanele. Avertizarea este una falsă, care a apărut prima dată în Statele Unite şi Marea Britanie în urmă cu aproape 2 decenii.
Fake news despre droguri în şcoli
- Un bărbat de 44 de ani a fost înjunghiat de 3 indivizi în plină stradă, în Sectorul 2. Atacatorii au fugit, dar...
- Hoț filmat în timp ce fură o mașină dintr-o parcare, în București. Cu gluga pe cap, individul se urcă la...
- Trenulețul turistic, noul mijloc de transport spre școală pentru elevii din Sfântu Gheorghe
- Un marfar cu 22 de vagoane a deraiat în Olt. Patru trenuri de călători au fost blocate în gări câteva ore
- Studiu: 8 din 10 români din mediul urban intră zilnic pe reţelele sociale, iar peste jumătate folosesc filtre...
"Este un fake news care tot apare din 2007. De data aceasta a apărut în urmă cu trei zile în Marea Britanie. Pot apărea jeleuri. În cadrul cursurilor pe care le-am avut cu cadrele didactice le-am atras atenţia că se pot prezenta şi sub aceste forme, însă în România în acest moment nu sunt prezente în şcoli", a declarat Ramona Dabija, şef ANA.
În faţa valului de informaţii false, părinţii nu mai ştiu cum să se apere. "Părerea mea este că cel mai bine este să nu consume nimeni, nimic şi să nu ia niciun mesaj de pe Facebook. Sursele de unde se informează trebuie să fie verificate şi oficiale. Altfel... şi cu duba neagră, au fost multe zvonuri", spune un părinte.
"Nu m-aş simţi confortabil să primesc un asemenea mesaj. În primul rând aş discuta cu copilul meu să văd dacă este adevărat", zice un altul. "Copilul meu este destul de mic. L-am educat să nu primească dulciuri din altă parte. Doar să ne sperie şi să ne inducă în eroare. Campaniile dese privind consumul de narcotice, probabil de acolo oamenii s-au panicat şi au început să vină cu anumite chestii", spune un părinte.
Specialiştii în social media cred că astfel de mesaje devin virale tocmai că ating subiecte sensibile pentru societate. "În cea mai mare parte a fake newsurilor, astea sunt făcute de cineva care este un profesionit. Acest tip de mesaj se bazează pe o frică. Normal că un text care explicitează o poză şi o poză care ajută să înţelegi mai bine textul are un dublu imapct asupra fricii oamenilor", Cristian China Birta, expert social media.
Fenomenul drogurilor este unul îngrijorător în România. Vârsta consumatorilor este în scădere – media debutului este de 13 ani, dar s-au înregistrat cazuri inclusiv la 8 ani.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰