Antena Meniu Search
x

Video Un maramureșean a declarat război unor berze care și-au făcut cuib pe stâlpul de la poartă. A obținut inclusiv un ordin de ministru pentru mutarea înaripatelor

Telenovela mutării cuibului de berze prin ordin de ministru continuă în județul Maramureș. În luna februarie, Ministrul Mediului a dat ordin de relocare a unui cuib de berze, doar că adăpostul speciei protejate prin lege e în continuare pe același stâlp. Autoritățile spun că totul s-ar fi împotmolit la bani, chiar dacă ordinul de ministru nu prevede ca relocarea să se facă pe cheltuiala bărbatului care a sesizat situația.

Simona Vasiac
de Simona Vasiac

la 26.03.2024, 10:16

Vezi și

Liniştea unei gospodării din satul Sârbi, județul Maramureș a fost perturbată încă de acum trei ani, când o barză venită din ţările calde a început să facă mizerie pe gardul unei gospodării. Deşi proprietarul a reușit să obțină un ordin de ministru pentru a reloca cuibul, acesta s-a lovit de neputinţa autorităţilor. 

Gheorghe Sima, localnic: Eu nu am crezut că e aşa mare birocraţia. Electrica nu e competenţa lui, ăştia de la Berze că e competența Electrica și până la urmă nu se alege cu nimic.  

Barza, musafir nedorit

Mai mult decât atât, în momentul în care autorităţile au venit să facă verificări, bărbatul a oferit și soluția de relocare: la 100 de metri de unde este cuibul. O soluţie oferită gratis de cetăţean, însă pentru care omul trebuie... să plătească

Pe acelaşi subiect

Gheorghe Sima, localnic: Nu e curent, e un stâlp abandonat, nu deranjează pe nimeni...Nu mi se pare normal să nu poată muta ei. 

Totuşi, în actul înregistrat în Monitorul Oficial, încă de la mijlocul lunii februarie, nu se prevede o cheltuială pe banii reclamantului. 

Emilia Talpoș, Agenția pentru Protecția Mediului Maramureș: Noi ca şi competenţă trebuia să îi dăm acea autorizaţie de mediu, atât avem noi de făcut, pe competenţă. Mai departe, de sursa de finanţare pentru relocare, fiind o persoană fizică...aici este o problemă. 

În sat, localnicii privesc cu zâmbete către cuibul de berze care a semănat discordie.

Autorizația de relocare a expirat în 25 martie, iar pentru mutarea cuibului, omul trebuie să obţină alta. Şi asta, deoarece barza este specie protejată de lege, iar distrugerea cuibului ei este sancţionată cu amenzi cuprinse între 30.000 şi 60.000 de lei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 6 voturi
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Un maramureșean a declarat război unor berze care și-au făcut cuib pe stâlpul de la poartă. A obținut inclusiv un ordin de ministru pentru mutarea înaripatelor