Antena Meniu Search
x

Cutremurător! Paraşutistul militar mort la Clinceni, multiplu campion naţional şi european, a mai trecut pe lângă moarte, acum 10 ani

Este greu de înţeles unde s-a greşit. Culmea ironiei, la aterizare s-a izbit violent de o maşină a colegilor săi de la pompieri. Caporalul Cristinel Jianu a mai trăit doar câteva minute. Un băieţel a rămas orfan, iar procurorii militari fac acum anchetă.

Vezi și

Este greu de înţeles unde s-a greşit. Culmea ironiei, la aterizare s-a izbit violent de o maşină a colegilor săi de la pompieri. Caporalul Cristinel Jianu a mai trăit doar câteva minute. Un băieţel a rămas orfan, iar procurorii militari fac acum anchetă.

"Cât mai aproape de cer." Aşa visează să fie orice paraşutist. Pentru caporalul Jianu nu era doar o pasiune. Era un mod de viaţă, în viteză, cu zâmbetul pe buze. Ultimul salt l-a executat ieri, la Clinceni. Era un exerciţiu de antrenament. În aer, totul a decurs conform planului.

A sărit cu o paraşută de viteză. Mai mică, mai compactă, mai greu de controlat decât o paraşută normală. Zborul cu un astfel de echipament este foarte rapid şi plin de adrenalină. La fel şi aterizarea. Trebuie făcută atent, în regim de planare, foarte lin. Deşi avea experienţa a cinci mii de salturi, de data asta, militarul a ratat aterizarea. Şi s-a izbit violent de o maşină a colegilor săi, de la pompieri.

Cristinel Jianu avea 45 de ani. Primul salt cu paraşuta l-a făcut la doar 16 ani. În urmă cu zece ani a învins moartea la limită.

IONUŢ RITEŞ, prietenul lui Cristinel Jianu

"Avem zeci de întâmplări împreună. Am reuşit să ne încurcăm între noi, am intrat într-o evoluţie spectaculoasă. M-am salvat prin largarea paraşutei şi am aterizat în final cu bine. Jianu Cristinel aterizând şi el cu bine, cu paraşuta mea agăţată de paraşuta lui."

Cristinel Jianu era tatăl unui băieţel de 13 ani. Astăzi, soţia i-a ridicat trupul neînsufleţit de la Institutul de Medicină Legală. Caporalul va fi înmormântat cu onoruri militare.

Ultimul salt a fost executat dintr-un elicopter al Ministerului Afacerilor Interne, pentru că Armata Română nu mai are aeronave pentru paraşutişti. Aeronavele de tip AN-2 au fost retrase în urma tragediei aviatice de la Tuzla, de acum 7 ani, când 12 militari, printre care şi paraşutişti, au murit.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde preferaţi să vă cazaţi în vacanţă, la hotel sau închiriaţi un apartament?

Observator » Evenimente » Cutremurător! Paraşutistul militar mort la Clinceni, multiplu campion naţional şi european, a mai trecut pe lângă moarte, acum 10 ani