Antena Meniu Search
x

Un protestatar s-a căţărat pe clădirea ministerului ca să intre peste Rafila. AUR susţine în mod fals că se încearcă introducerea vaccinării obligatorii

Scene şocante la protestul organizat de AUR la sediul Ministerului Sănătăţii. Un protestatar s-a urcat pe clădire şi a filmat. 

de Redactia Observator

la 17.08.2023, 15:45

Vezi și

Circ la protestul AUR. Membri, parlamentari şi simpatizanţi ai AUR au protestat, joi, în faţa Ministerului Sănătăţii. Ei pretind în mod fals că "se încearcă introducerea vaccinării obligatorii". Au cerut demisia ministrului Alexandru Rafila şi au solicitat retragerea din dezbatere publică a Strategiei Naţionale de Vaccinare. Ministrul Sănătăţii a explicat că în Strategia Naţională de Vaccinare nu se regăseşte nicio prevedere care să indice faptul că vaccinarea va deveni obligatorie.

O persoană care a mai participat de-a lungul anilor la alte proteste, cunoscută ca "stegarul dac", s-a urcat pe clădirea Ministerului Sănătăţii şi voia să intre pe geam în biroul ministrului Alexandru Rafila. Jandarmii au intervenit pentru a păstra ordinea la protest.

Protestul care are loc în faţa instituţiei este o greşeală majoră care afectează interesul naţional şi interesul populaţiei acestei ţări de a politiza un subiect atât de bine cunoscut de către toată lumea şi care a făcut în aşa fel încât foarte multe generaţii să beneficieze de vaccinare şi de prevenirea bolilor infecţioase, a trasmis Alexandru Rafila.

Ministrul a precizat că în ultimii 10 sau 15 ani, scăderea acoperirii vaccinale în România a fost un element îngrijorător şi a dus ţara noastră dincolo de locul 100 în clasamentul mondial şi pe ultimul loc în Europa.

Pe acelaşi subiect

Susţinătorii AUR susţin în mod fals că se încearcă introducerea vaccinării obligatorii

Protestatarii AUR au pancarte cu mesajele: "Vaccinare egal intoxicare", "Copiii noştri nu sunt cobaii voştri". Unii manifestanţi au tricouri cu însemnul "Frăţia Ortodoxă" şi steaguri cu tricolorul. Aceştia strigă: "Hoţii!", "Rafila, demisia!".   "Întotdeauna vom fi împotriva opricărei obligativităţi. Consider că pacientul trebuie să fie informat şi statul trebuie să protejeze cetăţenii, ceea ce nu se întâmplă în România", a declarat un participant la protest. 

"AUR refuză dictatura. Vaccinarea nu este acum obligatorie. Fiţi alături de noi, alături de AUR. Unul dintre cei patru piloni pe care AUR îi are este libertatea. Vom ieşi mereu în stradă pentru libertate, pentru drepturile noastre", a spus George Simion. Senatorul AUR Claudiu Târziu a explicat că protestul este justificat de proiectul de lege prin care "se încearcă introducerea vaccinării obligatorii, act de neacceptat pentru români, care iubesc libertatea".

Rafila: Protestul AUR este o greşeală majoră care afectează interesul naţional şi interesul populaţiei 

"De mai mult de o sută de ani există programe de vaccinare în diferite ţări, datorită acestor programe de vaccinare sute de milioane, poate miliarde de oameni au supravieţuit, nu au mai avut sechele sau au fost evitate decesele în cazul unor boli infecţioase care au făcut ravagii de-a lungul timpului, şi vă aduc minte variola, care a fosdt eradicată, de asemenea multe alte boli", a spus ministrul Sănătăţii ca reacţie la protestul AUR. 

 "Pentru că în faţa ministerului se desfăşoară o demonstraţie a unui partid politic, cred că este o greşeală majoră care afectează interesul naţional şi interesul populaţiei acestei ţări de a politiza un subiect atât de bine cunoscut de către toată lumea şi care a făcut în aşa fel încât foarte multe generaţii să beneficieze de vaccinare şi de prevenirea bolilor infecţioase", a afirmat el potrivit news.ro.

Rafila a precizat că a văzut sloganuri afişate la protest. "Am văzut niște sloganuri "Vaccinat=Intoxicat", vă asigur că majoritatea celor care se află aici, în vârstă au fost vaccinate în copilărie, nu mi s-a părut că ar fi fost intoxicaţi, dar cred că intoxicarea pe care se bazează un partid politic care în mod absolut iresponsabil atacă fundamentele sănătăţii publice din această ţară se referă la intoxicarea politică şi la dezvoltarea unui subiect neadevărat", a arătat Alexandru Rafila.

Rafila: Suntem la multe vaccinuri pe ultimul loc, în Europa

Alexandru Rafila a vorbit despre proiectul de hotărâre de Guvern privind Strategia Naţională de Vaccinare nu face altceva decât să stabilească "principiile funcţionării unui program de vaccinare şi nu numai a unui program ci a accesului la vaccinuri în ţara noastră, mai ales că în ultimii 10 sau 15 ani, scăderea acoperirii vaccinale în România a fost un element îngrijorător şi a dus ţara noastră dincolo de locul 100 în clasamentul mondial."

"Suntem la multe vaccinuri pe ultimul loc, în Europa, şi lucrul acesta trebuie schimbat, având interesul să ne protejăm copiii şi generaţiile viitoare", a mai declarat Rafila. 

Ministrul a prezentat principiile acestei strategii, precizând că niciunul dintre obiective nu se referă şi nici măcar nu aminteşte despre obligativitatea vaccinăriii. "Principiile de bază se referă la asigurarea dreptului tuturor cetăţenilor, a dreptului nu a obligaţiei, de a opta pentru utilizarea vaccinurilor pentru menţinerea sănătăţii. De asemenea, printr-o informare corectă să creştem gradul de conştientizare legat de utilitatea vaccinării", a spus ministrul. 

Alexandru Rafila a menţionat că în faţa ministerului se desfăşoară "o activitate de informare incorectă, neadevărată, care are ca şi scop scăderea conştientizării populaţiei în ceea ce priveşte utilitatea vaccinării", a completat el.  Ministrul s-a referit şi la categoriile vulnerabile, amintind că recent s-a elaborat cadrul normativ care permite compensarea vaccinurilor pentru pacienţii cu boli cronice. "Sperăm ca unele dintre ele să devină disponibile încă din acest an şi de la anul să extindem aceste vaccinuri", a spus Rafila. 

Potrivit ministrului, un lucru important îl reprezintă sustenabilitatea aprovizionării cu vaccinuri şi adaptarea măsurilor de protejare a populaţiei. "Copiii nevaccinaţi, în cazul existenţei unui focar epidemic într-o şcoală, sunt protejaţi prin izolare la domiciliu pe durata acelui focar", a explicat ministrul. 

"Aş vrea ca toată lumea, indiferent de partidul politic pe care îl reprezintă, să nu mai facă un cal de bătaie din această falsă problemă. La fel ca şi cei care manifestează jos împotriva obligativităţii vaccinării, şi noi, Ministerul Sănătăţii, nu promovăm în niciun fel o politică de obligativitate a vaccinării. Lucrul ăsta trebuie să fie clar. Ministerul Sănătăţii nu promovează în niciun fel obligativitatea vaccinării", a mai spus ministrul în conferinţă.

"Îmi pare rău, mie nu îmi place să intru în dezbateri de natură politică sau politicianistă, dar de data aceasta cred că a fost depăşit un prag care este pragul bunei credinţe. Văd foarte multe cruci afişate în faţă. Nu există niciun fel de bună credinţă în faţa ministerului Sănătăţii, există doar manipulare, confuzie, minciună, iresponsabilitate în ceea ce priveşte sănătatea copiilor acestei ţări", a mai spus ministrul.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Evenimente » Un protestatar s-a căţărat pe clădirea ministerului ca să intre peste Rafila. AUR susţine în mod fals că se încearcă introducerea vaccinării obligatorii