Antena Meniu Search
x

Video Un român care și-a dat șeful în judecată ar putea schimba legea. Ce ar putea fi obligaţi angajatorii să facă

Angajatorii trebuie să plătească ochelarii de vedere angajaţilor. Un român a câştigat la Curtea Europeană de Justiţie procesul cu angajatorul şi astfel va fi pusă în vigoare directiva care europeană care trebuia aplicată încă de acum 16 ani. Din cauza textului legislativ vag, nu mulă lume ştia. Dacă angajatorii nu vor respecta măsura, avocații se așteaptă să fie un val al celor care îi dau în judecată pe cei care i-au angajat. 

Cosmina Balint
de Cosmina Balint

la 06.01.2023, 09:16

Vezi și

Un poliţist de la inspectoratul de imigrări din Cluj a cerut să-i fie decontaţi ochelarii. Se baza pe o directivă UE veche de 16 ani. În faţa refuzului angajatorului, a mers până la Curtea Europeană de Justiţie. 

Poliţist: Tuturor ni s-a afectat vederea. Aveam nevoie de mai multe monitoare pentru comparații de texte așa că am lucrat ani de zile la 2 computere și 3 monitoare.

Şefii aproape că au râs de el când a făcut solicitarea. Dar angajatul a râs la urmă. 

Iulia Kis, avocată: Angajații au dreptul de a beneficia de dispozitive speciale de corecție a vederii. Aceste dispozitive să fie furnizate de către angajator în măsura în care îşi desfășoară activitatea în fata unui ecran. Angajatorul are obligația să le furnizeze aceste aparate ori prin mondalitatea de furnizare în mod direct ori prin decontarea acestor sume.

Pe acelaşi subiect

Totuşi angajaţii nu pot cheltui oricât pe ochelari. Sumele vor fi stabilite de comun acord cu angajatorul. 

Roşeaţa ochilor, mâncărimile şi senzaţia de nisip în ochi, primele semne de alarmă

Costel Gâlcă, avocat dreptul muncii: Directiva nu vorbeste de elemente de frumusete sau de design. Nu face distincţia între lentile de contact şi ochelari. Vorbim doar de aparat de protecţie, este clar că nu este doar geamul, doar lentila în sine, inclusiv rama şi toate celelalte.

Cosmina Balint, reporter Observator: Aproape 7 din 10 romani au probleme de vedere, arată datele unui studiu recent. Dacă lucrăm la calculator mai mult de 5 ore zilnic, ochii noștri vor obosi, iar vederea ne va fi afectată.

Roşeaţa ochilor, mâncărimile şi senzaţia de nisip în ochi sunt primele semnale de alarmă, avertizează medicii.

Daniela Şelaru, secretar general Societatea Română de Oftalmologie: Trebuie ca la fiecare oră de lucru la terminale digitale să existe 5-10 minute de pauză. Să privească la linia orizontului, asta inseamna relaxare: nu citesc, nu scriu, nu înlocuiesc tastatura sau monitorul cu teledonul.

Potrivit directivei europene ochelarii de vedere vor fi asiguraţi de angajatori atât din mediul public cât şi cel privat, separat de alte sporuri.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Evenimente » Un român care și-a dat șeful în judecată ar putea schimba legea. Ce ar putea fi obligaţi angajatorii să facă