Antena Meniu Search
x

Video Un zvon de 2 lei în plus la litrul de benzină a instaurat haosul în ţară. O tânără a fost bătută că a vrut să se bage în faţă la pompă

Toate drumurile au dus la benzinărie seara trecută. Au fost cozi uriaşe în toată ţara, mii de oameni panicaţi că preţul combustibililor ar putea sări de 10 lei, au cărat benzină în canistre, bidoane şi chiar tomberoane. Totul cu furie si disperare: într-o staţie din Iaşi, şoferii au luat la bătaie o tânără care nu a respectat rândul. La lumina zilei, din toată panica a rămas însă un fapt real: litrul de benzina costă acum 8 lei.

de Redactia Observator

la 10.03.2022, 19:47

Vezi și

A fost suficientă o singură fotografie distribuită în masă pe reţelele sociale ca să se nască o isterie naţională. Înarmaţi cu canistre, bidoane şi chiar damigene şi tomberoane, românii s-au aşezat la cozi şi au blocat străzi şi intersecţii în toate colţurile ţării, ca să facă plinul de benzină sau motorină.

''Din telefoane, de la prieteni.

Ce anume v-au zis? 

Că se scumpeşte de la 12 noaptea.'' 

Pe acelaşi subiect

10 lei ar fi fost pragul psihologic care a făcut mii de români să uite de raţiune şi să se aşeze la cozi interminabile. 

''Cât estimaţi că mai aveţi până în faţă?

Cam o oră.'' 

Irina Gruia, psiholog: Orice zonă de potenţial pericol îi scoate din zona de confort şi reacţionează. E o reacţie la frică, de autoliniştire, oamenii se simt mai bine când au aceste provizii de orice fel.

Gaz pe foc a pus şi lipsa de reacţie a autorităţilor. 

Claudiu Vrînceanu, specialist comunicare: S-a vorbim mult la nivel de Guvern despre stocuri, despre disponibilitatea resurselor de combustibil. A fost ignorat elefantul din cameră şi anume - creşterea preţurilor. 

Cristian China Birta, consultant comunicare: Statul nostru a comunicat pe principiul "stai liniştiţi, nu se întâmplă nimic", în timp ce se prăbuşea ceva sub ei.

Imaginile distribuite de un bucureştean pe TikTok arată inclusiv o coloană de maşini de poliţie care îşi aştepta rândul la pompă. Ar fi fost o coincidenţă, spun cei de la Secţia 21 din Capitală. Nu ştiau de presupusa scumpire, ci rămăseseră fără carburant. 

S-a ajuns până într- acolo încât la Iaşi, o tânără a fost bătută de ceilalţi şoferi care aşteaptau la coadă. Tânăra de 22 de ani ar fi încercat să sară peste rând, lucru care i-a enervat pe şoferii care aşteptau.

Întreaga isterie a pornit de la o staţie de alimentare din Beiuş. Acolo, proprietarul a urcat preţul benzinei la 11,1 lei. 

''Dimineaţă era 7,6 lei parcă. la ora 14, era 11 lei.''    

Explicaţia proprietarului? Furnizorul din Ungaria a mărit preţul de achiziţie de pe o zi pe alta. 

''Ieri a spus că scumpeşte la 10,067. Ăsta este preţul. Şi am întrebat ce facem noi? Adică luăm marfă cu 8 lei sau 10 lei şi o vindem cu 7 lei?'' 

Românii au stat cu orele şi la graniţa spre Ungaria, unde carburanţii se vând în limita a 100 de litri şi la preţ plafonat, încă din luna noiembrie.

''La voi e plafonat preţul? E o măsura bună?

Sigur că da, cum să nu ne ajute. E foarte mare sprijin pentru noi, mai ales dacă te ocupi cu agricultura.''

Cererea uriaşă din ţara vecină ar fi fost unul din motivele pentru care cel mai mare lanţ de benzinării din Ungaria a crescut tarifele de distribuţie în România. 

479,9 forinți costă litru de benzină și motorină la toate benzinăriile din Ungaria, cu cel puțin 1,5 lei mai puțin decât în România. La fiecare plin făcut aici, un șofer român economisește aproximativ 75 lei.  Dincolo de isterie şi de speculă un lucru e cert. Carburanţii s-au scumpit cu 50 de bani de pe o zi pe alta şi cu 1 leu într-o săptămână. La cele mai ieftine staţii din Bucureşti, litrul de combustibil costă 7 lei joia trecută, 7 lei 50 ieri, iar astăzi a ajuns 8 lei. Pentru un plin de 50 de litri, plăteam 350 de lei acum o săptămână, 375 de lei ieri, iar azi trebuie să scoatem din buzunar 400 de lei. 

Internetul s-a umplut de glume pe seama celor care s-au înghesuit să alimenteze

În timp ce unii si au petrecut sera la cozi, altii au stat în faţa computerelor şi i-au ironizat. Reţelele de socializare s-au umplut de glume pe seama scumpirilor. 

Un şofer din Tecuci, speriat de zvonurile privind scumpirile, a cumpărat o tonă de combustibil. Dar la ieşirea din benzinărie, recipientul încărcat plin ochi s-a răsturnat, iar tot combustibilul s-a împrăştiat pe stradă.

Săptămâna trecută în Bulgaria au fost scene trase la indigo. 

Ivo Gheorghiev, român stabilit în Bulgaria: A apărut o informaţie la televizor că nu o să mai fie benzină. După care, toată lumea, într-o isterie, a plecat să alimenteze. S-a ridicat mai mult de 50 de cenţi, pe o zi.

Şi în Bulgaria, preţurile la pompă au rămas mai mari după ce a trecut valul de panică a populaţiei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » Un zvon de 2 lei în plus la litrul de benzină a instaurat haosul în ţară. O tânără a fost bătută că a vrut să se bage în faţă la pompă