Video Una dintre cele mai frumoase biblioteci din lume se află la Iași. Ce secrete ascunde bijuteria arhitecturală inaugurată de Regina Maria
Cărţile adună înţelepciunea lumii. Dar şi frumuseţea ei. Una dintre cele mai misterioase şi splendide biblioteci din lume, ce concurează cu cea din Porto în care a fost filmată seria Harry Potter, se află la Iaşi. Bijuteria arhitecturală, care a fost inaugurată de Regina Maria, ascunde secrete istorice şi peste un milion de cărţi.
Printre cărţi, într-o linişte desăvârşită, poţi admira frumuseţea. Comorile se dezvăluie cu răbdare celor care iubesc cărţile şi istoria. Proiectată şi gândită de Petru Poni, întemeietorul chimiei româneşti, şi celebrul arhitect francez Luis Blanc, biblioteca a fost inagurată la sfârşitul secolului al XIX-lea chiar de Regina Maria.
Spectacolul arhitectural continuă şi în aulă, numită după o altă regină creatoare şi iubitoare de cărţi: Carmen Silva, pseudonimul literar al Reginei Elisabeta.
Clara Mihociu, reporter Observator: În timpul Primului Război Mondial, Capitala s-a mutat la Iaşi, aşa că şedinţele de Senat se ţineau în vecinatatea bibliotecii, aici, în această aula. Ceea ce nu ştiu oamenii care ajung aici este că în spatele pereţilor albi se ascunde un secret, au fost conservate sub stratul de var mai multe picturi, una dintre ele îl înfăţişează pe regele Carol 1 pe tron, iar de jur împrejurul său sunt ţăranii, de altfel exact în această sală s-a votat şi legea împroprietăririi ţăranilor.
Una dintre cele mai frumoase biblioteci din lume se află la Iași
- Azil al groazei, descoperit în Bacău de ANPC. Zeci de bătrâni primeau mâncare expirată de luni de zile
- Un minor de 15 ani s-a urcat la volanul unei maşini şi a provocat un accident grav, în Constanţa. A fost găsit...
- Rezultate LOTO 6/49 duminică 16 februarie 2025, ora 18:50. Numerele câştigătoare la loto azi
- Eurostat: România este codaşa Uniunii Europene la educaţia digitală. Care sunt cauzele
- Cutremur azi în România. Un seism de 3,6 pe scara Richter s-a produs în Vrancea
După ce a fost distrusă în cel de-Al Doilea Război Mondial, clădirea a fost reconstruită de profesori şi studenţi ai Universităţii Tehnice. O parte din capodopere au fost însă pierdute pentru totdeauna.
Cintia Copăceanu, director Bibliotecă UTI Iaşi: Imaginaţi-vă doar, fundalul de acolo cu picturi din arhitecturi şi cultura indiană. Tot peretele. Imaginaţi-vă peretele opus cu picturi din cultura egipteană.
Tânără: Nu mă aşteptam să fie aşa de frumoasă şi sunt foarte multe cărţi.
Tânără: Am mai văzut poze pe internet, dar în realitate arată altfel tot timpul. Este mai frumoasă.
Reporter: Ce reacţie au oamenii când intră prima dată aici?
Cintia Copăceanu, director Bibliotecă UTI Iaşi: Sunt uluiţi.
Dan Caşcaval, Rector UTI Iaşi: Biblioteca noastră a fost inclusă într-un top, votat pe internet, în primele trei cele mai frumoase din lume. E onorant, pentru că alături de noi în acest top mai este biblioteca din Praga, cea din Dublin.
Chiar dacă nu este inclusă în circuitul turistic, biblioteca poate fi vizitată, în baza unei cereri către universitate.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰