Antena Meniu Search
x

Video Unde e ursul care a vizitat Ilfovul? Autoritățile nu știu cu precizie, iar Capitala s-ar putea trezi cu animale la periferie

În curând urşii ar putea ajunge şi în pădurile de la marginea Bucureştiului. Este avertismentul transmis de ministrul Mediului, după ce un exemplar a pus pe jar pentru două zile autorităţile din Ilfov. Mergând prin pădure, animalul a făcut turul a trei localităţi din zona de nord a judeţului, una dintre ele aflată la 20 de kilometri de Capitală. În timp ce aseară Prefectura a anunţat că ursul a plecat din judeţ, ministrul Mediului spune că, de fapt, nu putem şti cu certitudine. 

Andre Rotaru
de Andre Rotaru

la 18.06.2022, 20:48

preview: imagine ilustrativă (Shutterstock) Vezi și

În baza imaginilor, experţii cred că ursul care a ajuns aproape de Capitală ar fi un exemplar tânăr, de aproximativ 100 de kilograme. Nimeni nu ştie exact, însă, de unde a venit. Specialiştii spun că, cel mai probabil, a fost forţat de numărul foarte mare de exemplare să plece din habitatul său în căutare de hrană. 

Andre Rotaru, reporter Observator: Autorităţile spun că ursul ar fi fost văzut pentru prima oară acum două zile, la marginea pădurii Scroviştea, aici, în Periş, o localitate aflată la 20 de kilometri de Bucureşti. Animalul nu a mers spre casele oamenilor, în schimb şi-ar fi continuat drumul prin pădure, până în Ciolpani.

Ursul ar fi ajuns până la Palatul Snagov

Acolo a fost surprins de camerele de supraveghere ale unei unităţi militare. De aici, informaţiile de la autorităţi devin neclare. Primarul din Ciolpani spune că animalul ar fi ajuns ieri dimineaţă în zona Palatului Snagov. 

Pe acelaşi subiect

Bogdan Călin , primar Ciolpani: El putea veni pe cursul Ialomiţei. Şi drumul pe care l-a făcut aseară ieşind din pădurea Scroviştea tot pe râul Ialomiţa... Am fost anunţat de un paznic de vânătoare că în zona palatului Snagov a fost văzut din nou acest pui de urs. 

Mihai Anghel, primar Snagov: Nu am informaţii certe în sensul acesta. Se pare că nu a venit spre zona Snagovului.

Puiul de urs care a vizitat Ilfovul s-a făcut nevăzut

Până ieri după-amiază când ar fi apărut din nou la zeci de kilometri distanţă într-o pădure din Prahova. 

Simona Neculae, prefect Ilfov: Ursul nu mai este pe raza teritorială a judeţului Ilfov. A ajuns se pare în judeţul Prahova, spre localitatea Gherghiţa.

Reporter: Cum se ştie că e vorba despre acelaşi urs?

Simona Neculae, prefect Ilfov: A fost văzut de către paznicii de vânătoare. 

Ministrul nu crede în explicaţia dată de prefectură. 

Tánczos Barna, ministrul Mediului: Nu poate să știe nimeni și nu poate să ghicească nimeni. Acel exemplar a fost înregistrat de o cameră de supraveghere în pădurea respectivă, după care probabil și-a continuat drumul sau stă în continuare în pădurea respectivă.

Ne-am putea trezi cu urși la marginea Bucureștiului

Mai mult, cum numărul urşilor de la noi din ţară este tot mai mare, ministrul Mediului crede că animalele vor apărea cuârnd în pădurile de la marginea Bucureştiului.

Reporter: Credeți că este posibil ca, în câțiva ani, să vedem un urs, nu știu, în pădurea Băneasa?

Tánczos Barna, ministrul Mediului: Cu siguranță! Nu știu dacă trebuie să treacă un an sau câțiva ani, așa cum a ajuns la Snagov poate să ajungă și mai la sud, oricând.

Cum ursul care a dat alertă în localităţile din jurul capitalei nu a fost agresiv şi nici nu a ajuns în zone populate, nu poate fi împuşcat. Pădurarii sunt totuşi cu ochii în patru. Dacă se va întoarce în pădurile din Ilfov, va fi tranchilizat şi mutat într-o pădure de la munte. 

Ultima numărătoare a urşilor din România a avut loc în anul 2016. Atunci s-a stabilit că în ţara noastră trăiesc în jur de 7.000 de exemplare. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » Unde e ursul care a vizitat Ilfovul? Autoritățile nu știu cu precizie, iar Capitala s-ar putea trezi cu animale la periferie