Video Unde s-a angajat un deţinut de la Penitenciarul Jilava, din regimul semi-deschis. "Am 35 de milioane. Mai am 8 luni până mă eliberez"
A fost ziua porţilor deschise la Penitenciarul Jilava din Capitală şi-a deschis astăzi porţile pentru toţi curioşii care au vrut să vadă cum arată viaţa de dincolo de gratii. Evenimentul vine după scandalul în care fostul şef de cabinet al lui Adrian Năstase ar fi sponsorizat amenajarea unui loc de detenţie modern, cu aer condiţionat, bucătărie şi baie. Administraţia Naţională a Penitenciarelor a negat la vremea respectivă afirmaţiile.
De ziua porţilor deschise, conducerea Penitenciarulu Jilava din Bucureşti a mers la ţintă: a vrut să arate că în puşcărie nimeni nu are regim preferenţial. Iar Remus Truică nu are aer condiţionat în camera de detenţie.
Cristina Filip, reporter Observator: În această încăpere de 2 persoane este încarcerat Remus Truică. Camera face parte dintr-o clădire dată în folosinţă la începutul acestui an, iar în ea sunt cazate 16 persoane care execută pedeapsa în regim deschis.
Cei care stau în regim deschis au bucătărie, baie şi grădină şi pot merge la muncă în afara penitenciarului.
Deţinuţii care au fost încarceraţi pentru trafic și consum de droguri au parte de consiliere terapeutică
- Piedone liber, după ce 64 de tineri au murit în clubul Colectiv autorizat de el. Judecătorii au luat o decizie...
- Lovitură de teatru în dosarul Colectiv. Piedone eliberat și repus în funcție: "Piedone n-o muritu, doar puţin...
- Bărbat de 50 de ani, lovit mortal de o maşină în timp ce încerca strada printr-un loc nepermis, în Jilava....
Florentin, deţinut: M-am angajat ca şofer la fabrica de saltele. Am 35 de milioane. Eu mai am 8 luni până ma eliberez. Când o să ies, o să fiu angajat direct.
Deţinuţii care au fost încarceraţi pentru trafic de droguri, dar sunt şi consumatori, au parte de consiliere terapeutică.
Cristina Filip, reporter Observator: Aici, în comunitatea terapeutică sunt în acest moment 38 de beneficiari care împreună cu specialiştii învaţă să renunţe la dependenţa de droguri. Un deţinut poate ajunge aici doar cu 24 de luni înainte de eliberare.
Alexandru, deţinut: Ţinând cont că aici avem sesiunile de grup îmi este mult mai uşor pentru că fiind şi foşti consumatori, atunci noi oarecum ne ajutăm unul pe altul.
În Penitenciarul Jilava sunt peste 1000 de deţinuţi în regim semideschis şi deschis
Mai mult, deţinuţii îşi pot urmări singuri activitatea cu ajutorul unui card.
Cristina Teoroc, director Penitenciarul Jilava: Cu acel card, accesează acest punct de informare. În toate penitenciarele sunt aceste puncte de informare.
Daniel, deţinut: Aici îmi arată recompensele/. Aici este financiarul. Aici sunt zilele câştigate. Cât a obţinut în urma muncii.
Cristina Teoroc, director Penitenciarul Jilava: Vom crea 323 de noi locuri de cazare pentru deţinuti din regimul semideschi şi regimul deschis. Şantierul a început chiar de săptămâna trecută. Noi facem 323 de locuri la 4 metri pătraţi, aşa cum cer normele eruopene.
În Penitenciarul Jilava sunt peste 1000 de deţinuţi în regim semideschis şi deschis.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰