Antena Meniu Search
x

Curs valutar

România are prea mulţi urşi. O fiară înfometată a dat iama în curtea unei familii din Dâmboviţa

Urşii au atacat din nou. De această dată, în Găeşti, Dâmboviţa. Din curtea unei familii, un urs înfometat a plecat cu un câine.

de Redactia Observator

la 24.10.2017 , 21:33

Urşii au atacat din nou. De această dată, în Găeşti, Dâmboviţa. Din curtea unei familii, un urs înfometat a plecat cu un câine. Şi în Făgăraş, domneşte panica. Dar fetiţa rănită ieri e acum în stare stabilă. În ultimii zece ani, în ţara noastră, urşii au rănit peste 50 de oameni şi au omorât 5.

Soarta ursului din Făgăraş a fost decisă astăzi la Ministerul Mediului.

GRAŢIELA GAVRILESCU, ministrul Mediului:

Vezi și

Recoltarea lui înseamnă extragerea lui şi împuşcării conform procedurii.

Între timp, în Găieşti, azi-noapte, un urs a ajuns în curtea unei familii de unde ar fi plecat cu un câine. Scenariul este aproape identic cu unul de acum două seri, în aceeaşi zonă.

Am ieşit, am dat cu două cratiţe, am bătut, apoi a fugit, cu câine cu tot, povesteşte proprietara gospodăriei.

Urmează perioada de hibernare. Urşii caută hrană. Oficial, în ultimii 30 de ani, suprafaţa pădurilor a crescut. Dar şi numărul carnivorelor mari. Habitatul de pe teritoriul României poate susţine şi hrăni natural un număr de maximum 6.500 de urşi. Ţara noastră are, în prezent, peste 9.000.

În ultimii ani, în foarte multe zone din România, s-a construit pe teritoriul animalelor, de la baza muntelui, mai sus şi mai sus şi mai sus. Construcţiile numeroase au împins urşii, în multe locuri, în vârful muntelui. Între timp, ei s-au înmulţit. Şi s-a dat lupta: cel mai puternic câştigă hrana naturală din pădure. Pentru supravieţuire, cei mici daţi la o parte. Aşa ajung în localităţi să fure, să sperie, să atace. Iar soluţiile sunt departe de a putea fi puse în aplicare.

Ministerul mediului a emis, de curând, un ordin de recoltare şi relocare a urşilor din zonele locuite. Un număr de 140. Doar că lipsesc câteva elemente esenţiale.

BIRO LEONARDA, director AVPS TÂRNAVA, Odorheiul Secuiesc:

Am avea nevoie de arme cu tranchilizante, substanţe tranchilizante, cuşti de transport cu care se poate face relocarea. Nu ştim unde ar trebui să îi ducem. Este un ordin de intervenţie, nu este un ordin de prevenţie.

Prevenţie însemnând în primul rând hrănirea suplimentară a urşilor mai ales înainte de perioada de hibernare. Relocarea lor nu garantează că nu se întorc.

EMIL STROIA, administrator fond de vânătoare:

Urşii care vin jos şi vin până în oraş n-au loc acolo de cei care trebuiau recoltaţi mai de mult.

În ultimii 10 ani urşii au omorât cinci oameni şi au rănit 54, în România. Toţi cei care au atacat au fost ucişi.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Evenimente » România are prea mulţi urşi. O fiară înfometată a dat iama în curtea unei familii din Dâmboviţa