Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Uşurare! Câţi scapă de impozitarea pensiilor? România, în coada UE la pretecţie socială

Eliminarea impozitării pensiilor mai mici de 2000 de lei aduce un spor de venit de circa 14 milioane euro pe lună pentru cei vizați de noua înlesnire fiscală . Câte persoane vor beneficia de această măsura cu caracter social?

de Redactia Observator

la 05.01.2017 , 21:38

Uşurare! Câţi scapă de impozitarea pensiilor? România, în coada UE la pretecţie socială

Eliminarea impozitării pensiilor  mai mici de 2000 de lei aduce un spor de venit de circa 14 milioane euro pe lună pentru cei vizați de noua înlesnire fiscală . Câte persoane vor beneficia de această măsura cu caracter social?

Ministerul Muncii anuntă că în luna ianuarie 2016 sunt înregistrate 1 286 149 persoane care au pensii lunare sub 2000 de lei. În prezent aceștia plătesc lunar impozit din veniturile din pensie de 62,173 milioane lei . Prin aplicare eliminării impozitelor se creează acestei categorii categorii de pensionari un venit suplimentar în echivalent de  13,8 milioane euro pe lună ( 165,78 euro anual).

Ponderea acestor impozite reprezintă ,potrivit sursei citate, 53,4 la sută din valoarea lunară a impozitării pensiilor care este în ianuarie de 116 515 131 lei.

Articolul continuă după reclamă

În România, protecţia socială s-a redus

Măsura vizează o ușurare a situației pensionarilor al căror număr este de 5,2 milioane. În ansamblul cheltuielilor sociale , fondurile alocate persoanelor vârstnice în România o pondere de 55 la sută. Conform datelor EUROSTAT  ,în 2014, România a alocat protecției sociale doar 14,8 din PIB, a treia cea mai mică podere din UE.

Doar un grup de patru țări( Letonia, Lituania,ROMANIA,Estonia) au o protecție socială sub 15 la sută din PIB, A CĂRUI MEDIE ESTE DE 28,7 LA SUTĂ ÎN UE.

Dinamica acestui indicator arată un trend negativ:România a ,,pierdut” 1,6 procente din PIB în perioada 2011-2014  din alocările la protecția socială.

DAN CONSTANTIN

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Aveţi poliță facultativă de asigurare a locuinței?
Observator » Evenimente » Uşurare! Câţi scapă de impozitarea pensiilor? România, în coada UE la pretecţie socială