Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Vaca "fenomen" care a adus pe lume patru viţei. Se întâmplă o dată la 11 milioane de cazuri

O vacă Holstein a câştigat titlul de eroina anului în fermele de la noi din ţară. A adus pe lume patru viţei, eveniment extrem de rar, care apare o dată la 11 milioane de cazuri. Stăpânii ei încă nu i-au botezat - nu se aşteptau la asemenea noroc şi au făcut reuniune de familie ca să le caute nume. 

de Redactia Observator

la 04.09.2024 , 20:44

Bălţata JoJo are şase ani şi s-a transforma în atracţia fermei din Cugir după ce a devenit mamă de cvadrupleţi. Proprietarii au bănuit că le face o surpriză, dar nu se aşteptau chiar la patru viţei - de regulă, vacile aduc pe lume cel mult doi. 

Explicaţia medicilor veterinari pentru miracol

"Dimineaţa când am venit la fermă ea era deja fătată cu doi masculi lângă ea, iar femele la un metru şi ceva mai încolo. S-a ridicat singură în picioare, iar acum sper să-şi revină", spune Mihaela Gherman, fermier.

Vezi și

Cei patru viţei Holestein sunt sănătoşi, au cam 35 de kilograme şi mânâncă, deocamdată, cu biberonul. Medicii veterinari încearcă să îşi explice recordul, mai ales că JoJo nu a fost însămânţată artificial.

Pe acelaşi subiect

"Genetica a ajuns la o anumită performanţă în 2024. Dacă o luăm din punct de vedere climateric, ultimii ani au fost ani care să favorizeze oliovulaţia", spune Horea Moruțan, medic veterinar.

"Nu am trăit niciodată acest fenomen. Am avut doar doi, dar acum a făcut patru şi sunt foarte bucuros pentru că de prea puţine ori se întâmplă această situaţie, să fie patru viţei la o vacă", spune Viorel Gherman, fermier.

Originare din Olanda, vacile din rasa Holstein sunt campioanele producției de lapte - pot să dea până la şapte tone anual. La noi în ţară au început să fie aduse în anii 1960, iar acum rumegătoarele pătate cu alb şi negru sunt des întâlnite în fermele româneşti.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Aţi putea să vă îndepliniţi sarcinile de serviciu într-un interval de lucru mai scurt?
Observator » Evenimente » Vaca "fenomen" care a adus pe lume patru viţei. Se întâmplă o dată la 11 milioane de cazuri