Video Varza de murat, afectată de secetă. Legumicultorii ajung să o vândă comerciaților direct de pe câmp, la preţ dublu faţă de anul trecut
Varza de murat e mai puțină și mai scumpă anul acesta. Producţia a fost diminuată de seceta și căldurile extreme din vara care a trecut. Pentru a salva ce se mai poate, legumicultorii din Buzău se grăbesc acum să recolteze varza, cât mai este vreme bună. Unii dintre ei ajung să o vândă comerciaților direct de pe câmp, la preţ dublu faţă de anul trecut.
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Are o formă rotundă și e plată aici în capăt. Exact cum e globul pământesc.
Mihai cultivă anual varză pe un lot de aproximativ 8.000 de metri pătraţi, de la marginea Buzăului. Anul acesta însă, temperaturile ridicate din timpul verii l-au ţinut departe de terenurile încinse. A plantat astfel mai puţin decât în mod obişnuit, dar şi mai târziu.
Varza de murat e mai puțină și mai scumpă anul acesta
Ion Mihai, legumicultor: În primul rând căldura, varza se plantează în iulie iar la nivelul solului avem cred că 60 de grade. E foarte greu să o plantezi, plus oamenii respectivi. Plantăm mai mult seara sau dimineața.
- Oraşele din România care vor avea facturi la căldură mai reduse iarna aceasta. Municipiul unde locuitorii...
- Autorităţile au interzis pescuitul cu plase în Deltă, de teamă că unele specii de peşti ar putea dispărea
- Peste 40% dintre români se simt ameninţaţi de valurile de căldură. Ce măsuri iau pentru a diminua impactul...
Pentru că acum este o perioada perfectă pentru a aduna recolta, grădinarii se grăbesc să adune varza cât de repede pot. Cu toate astea, rezultatele nu sunt însă cele așteptate. Varza nu a crescut uniform, din cauza vremii capricioase, iar legumele au fost atacate de dăunători.
Constantin Raiciu, legumicultor: Ea trebuie să fie uniformă, dar din cauza căldurilor nu a avansat.
Odată adunate în grămezi, verzele sunt cântărite şi apoi încărcate în remorci. Mulţi dintre grădinari o vând direct de pe câmp, pentru a nu mai pierde timpul.
Ion Mihai, legumicultor: Mă grăbesc, pentru că e timpul. Cu toate că această cultură este în creștere dar nu o mai las și o recoltez așa cum este. Clima este imprevizibilă și nu știm de la o zi la alta.
Client: Nu e marfă multă. Anul ăsta nu e. Ori că nu a plouat, secetă, pământul uscat. Pe unde a mai ieși a crăpat. Clienții caută dar nu găsesc ce vor.
După un an agricol dificil, legumicultorii menţin deocamdată un preţ destul de ridicat, între 2 şi 3 lei kilogramul la varza de Buzău. Şi ar putea rămâne la fel de scumpă în toată perioada în care este căutată pentru a fi pusă în butoaie.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰