Antena Meniu Search
x

Video Varza de murat, afectată de secetă. Legumicultorii ajung să o vândă comerciaților direct de pe câmp, la preţ dublu faţă de anul trecut

Varza de murat e mai puțină și mai scumpă anul acesta. Producţia a fost diminuată de seceta și căldurile extreme din vara care a trecut. Pentru a salva ce se mai poate, legumicultorii din Buzău se grăbesc acum să recolteze varza, cât mai este vreme bună. Unii dintre ei ajung să o vândă comerciaților direct de pe câmp, la preţ dublu faţă de anul trecut.

de Redactia Observator

la 12.11.2023, 08:26

Vezi și

Are o formă rotundă și e plată aici în capăt. Exact cum e globul pământesc.

Mihai cultivă anual varză pe un lot de aproximativ 8.000 de metri pătraţi, de la marginea Buzăului. Anul acesta însă, temperaturile ridicate din timpul verii l-au ţinut departe de terenurile încinse. A plantat astfel mai puţin decât în mod obişnuit, dar şi mai târziu.

Varza de murat e mai puțină și mai scumpă anul acesta

Ion Mihai, legumicultor: În primul rând căldura, varza se plantează în iulie iar la nivelul solului avem cred că 60 de grade. E foarte greu să o plantezi, plus oamenii respectivi. Plantăm mai mult seara sau dimineața.

Pe acelaşi subiect

Pentru că acum este o perioada perfectă pentru a aduna recolta, grădinarii se grăbesc să adune varza cât de repede pot. Cu toate astea, rezultatele nu sunt însă cele așteptate. Varza nu a crescut uniform, din cauza vremii capricioase, iar legumele au fost atacate de dăunători.

Constantin Raiciu, legumicultor: Ea trebuie să fie uniformă, dar din cauza căldurilor nu a avansat.

Odată adunate în grămezi, verzele sunt cântărite şi apoi încărcate în remorci. Mulţi dintre grădinari o vând direct de pe câmp, pentru a nu mai pierde timpul.

Ion Mihai, legumicultor: Mă grăbesc, pentru că e timpul. Cu toate că această cultură este în creștere dar nu o mai las și o recoltez așa cum este. Clima este imprevizibilă și nu știm de la o zi la alta.

Client: Nu e marfă multă. Anul ăsta nu e. Ori că nu a plouat, secetă, pământul uscat. Pe unde a mai ieși a crăpat. Clienții caută dar nu găsesc ce vor.

După un an agricol dificil, legumicultorii menţin deocamdată un preţ destul de ridicat, între 2 şi 3 lei kilogramul la varza de Buzău. Şi ar putea rămâne la fel de scumpă în toată perioada în care este căutată pentru a fi pusă în butoaie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Evenimente » Varza de murat, afectată de secetă. Legumicultorii ajung să o vândă comerciaților direct de pe câmp, la preţ dublu faţă de anul trecut