Antena Meniu Search
x

Video Vestita clădire "Hanul Trei Sarmale" a fost demolată. Proprietarul avea autorizaţie să o reconstruiască, dar tot a pus-o la pământ

Istorie distrusă cu buldozerul. O clădire-simbol din Iaşi a fost făcută una cu pământul în câteva minute chiar de proprietar. Omul de afaceri avea autorizaţie să reconstruiască faimosul han "Trei Sarmale", nu să îl demoleze. Chiar şi aşa, autorităţile au mâinile legate: clădirea deja a fost distrusă şi nu a fost încadrată drept monument istoric. 

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 21.04.2022, 21:03

Vezi și

Clădirea demolată e Hanul Trei Sarmale, un simbol al oraşului Iaşi. Un vestit loc de popas, cruia i-au trecut pragul oameni de cultură precum Vasile Alecsandri, Ion Creangă sau Mihai Eminescu. Ieri, proprietarul a dărâmat ce-a mai rămas din han. Fără să aibă autorizaţie.

"Acum, singurul lucru care mai aminteşte că aici am avut un han celebru sunt aceşti stâlpi de la poarta de intrare, din lemn, pe care scrie Hanul Trei Sarmale. În rest, tot ceea ce a însemnat hanul a devenit istorie: a fost făcut una cu pământul la propriu şi a rămas în urmă doar un munte de moloz", arată Clara Mihociu, reporter Observator. "Se putea renova. Înapoi nu-l mai face, logic. E destul de urât că un patrimoniu al oraşului Iaşi a fost demolat, dar nu avem ce face", oftează localnicii. 

De ce a fost dărâmat Hanul Trei Sarmale

Explicaţia: hanul putea să se dărâme oricând peste trecători. Şi nu mai era nimic de reabilitat: clădirea ar fi fost putredă. "Dar nu s-a demolat, s-a pus în siguranţă. Nu puteam să mai stau să mai cer alte avize pentru demolare", susţine Marian Panainte, proprietarul hanului.

Pe acelaşi subiect

Culmea, în plină demolare, în faţa hanului au ajuns şi agenţi de la poliţia locală. N-au putut face nimic. "Chiar proprietarul era pe excavator. A fost ceva haotic. Cu siguranţă nu a respectat legea", spune Mihai Chirica, primarul din Iaşi.

Ce ar putea păţi proprietarul

Riscurile pentru proprietar sunt însă minime: clădirea nu era încadrată drept monument istoric. "De ieri au fost făcute mai multe sesizări către Inspectoratul de Stat în Construcţii, către Garda de Mediu, Agenţia pentru Protecţia Mediului, Direcţia Judeţeană de Cultură. În cazul în care vor fi necesare amenzi, vor fi aplicate", a declarat prefectul de Iaşi. "El avea autorizaţie pentru consolidare, recompartimentare, extindere", afirmă şi Mihai Chirica

Hanul Trei Sarmale, o clădire cu istorie

Hanul Trei Sarmale a fost reconstruit în 1970 după o pictură realizată de Emanoil Bardasare ce reda vechiul han în toată splendoarea lui de la începutul secolului XX. Clădirea fusese distrusă în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. "După război, autorităţile comuniste au luat hotărârea de a reface vechile clădiri în jurul cărora existau poveşti şi care puteau fi un punct de relansare a comerţului", povesteşte Bobi Apăvăloaei, de la Direcția de Cultură. 

După Revoluţie însă, clădirea a trecut prin mâinile mai multor proprietari şi s-a degradat încet, încet. În 2017, a fost cumpărată de omul de afaceri Marian Panainte cu 2,9 milioane de lei. Acum, după demolare, planurile rămân mari. Întrebat ce se va face în acest loc, proprietarul hanului răspunde: "Hanul Trei Sarmale va fi exact cum este autorizat. Vreau să fac ceva frumos". "Trebuie să încercăm să păstrăm, să ne agăţăm de asemenea poveşti frumoase", crede Mario Kuibuş, arhitect. 

Zona din Iaşi,  magnet pentru afacerile imobiliare

Dincolo de promisiuni, cert este că zona rămâne un magnet pentru afacerile imobiliare. "În funcţie de destinaţia potenţială, poate pleca de la 100 de euro metrul pătrat şi poate ajunge până la 300 sau mai mult dacă vorbim de dezvoltare rezidenţială cum ar fi blocuri", estimează Valerian Florea, agent imobiliar. 

Hanul "Trei Sarmale" și-a căpătat numele pentru că oaspeții erau primiți cu câte trei sarmale. Primele atestări ale locului datează din 1680.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Evenimente » Vestita clădire "Hanul Trei Sarmale" a fost demolată. Proprietarul avea autorizaţie să o reconstruiască, dar tot a pus-o la pământ