Antena Meniu Search
x

Video Viaţă de sclav la doar 14 ani, cu acordul părinţilor. Cum a ajuns un copil din Braşov să fie înfometat, bătut şi ţinut într-o cuşcă: "Nu i-a plăcut şcoala"

Caz îngrozitor de sclavie la o stână din judeţul Braşov. Timp de patru ani, un copil de 14 ani a fost exploatat prin muncă, înfometat şi ţinut într-o cuşcă. Poliţiştii l-au salvat pe băiat după mai multe percheziţii făcute ieri dimineaţă. Stăpânii lui sunt acum după gratii, iar părinţii sunt arestaţi la domiciliu. 

Claudiu Loghin
de Claudiu Loghin

la 04.04.2024, 08:50

Vezi și

Copilul de doar 14 ani trăia într-o cameră insalubră, departe de civilizaţie, la stâna din Dăişoara. Salteua era murdară, nu existau geamuri, iar pereţii erau plini de igrasie. Într-o altă cameră în care mai dormea băiatul, un lemn pus în mijlocul patului proptea tavanul ca să nu se dărâme. Proprietarul stânei ar fi chiar viceprimarul din Ungra, comuna de care aparţine satul Dăişoara. Tatăl copilului şi-ar fi vândut băiatul, potrivit anchetatorilor. Părinţii însă neagă acuzaţiile. 

Viaţă de sclav la doar 14 ani cu acordul părinţilor

Reporter-Tatăl băiatului: V-aţi trimis copilul la muncă pe bani?

- Nu, nu. Îi plăcea lui să meargă. Copilul abia mergea. 

Pe acelaşi subiect

Mama băiatului: Copilul nu a vrut să plece la şcoală că nu i-a plăcut şcoala. Îi plăcea oile, îi plăcea munca. 

- Dar dumneavoastră aţi primit bani de la viceprimar?

- Nu, nu. 

Viceprimarul comunei s-a trezit la prima oră cu mascaţii la uşă. Dosarul este încă de anul trecut când poliţiştii l-au găsit pe băiat lovit şi extenuat la o altă fermă. Atunci, părinţii au fost arestaţi preventiv, iar de o lună cei doi sunt în arest la domiciliu. 

Daniel Zontea, purtător de cuvânt IPJ Brașov: Vorbim de un copil de 13 ani, care acum se află instituţionalizat, ar fi lucrat acolo în condiţii insalubre şi fiind privat de mai multe drepturi printre care dreptul la învăţătură şi dreptul la un trai decent.

Mama băiatului: Nu a fost forţat, nimic! Nu a fost obligat copilul! Copilul a plecat de voie bună, noi nu l-am mânat.   

Bătut şi ţinut cu forţa

Când băiatul nu presta munca atribuită sau când efectiv pica din picioare, ostenit după ore întregi de chin, era bătut şi pedepsit să stea într-o cuşcă. Micuţul a fost exploatat timp de patru ani, între 2018 şi 2022. Fiul viceprimarului neagă şi el toate acuzaţiile.

Reporter-fiul viceprimarului: Copilul acela era ţinut cu forţa? Lucra? Era dat de familie la stână?

-Nu, nu. 

- Şi atunci? 

- Dacă venea, venea cu tatăl lui, în niciun caz să fie ţinut cu forţa. Tatăl lui era plătit pentru ce făcea. 

Reporter-bărbat: Păzea oile şi atât. Cred că le mulgeau. 

- Era plătit pentru asta?

- Păi îi plătea cred că tatălui. 

Băiatul de 13 ani se află în grija statului împreună cu ceilalţi cinci fraţi ai săi. Părinţii nu au fost încă decăzuţi din drepturi. 

Lidia Mailat, DGASPC Braşov: Pot să vă spun despre copil că urmează un program de consiliere psihologică ca să depăşească ceea ce i s-a întâmplat. Nu ştie nici să citească, nu ştie nici să scrie, se orientează destul de greu.

Dacă o să fie găsit vinovat, viceprimarul din Ungra riscă până la 10 ani de închisoare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 7 voturi
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Evenimente » Viaţă de sclav la doar 14 ani, cu acordul părinţilor. Cum a ajuns un copil din Braşov să fie înfometat, bătut şi ţinut într-o cuşcă: "Nu i-a plăcut şcoala"