Antena Meniu Search
x

Video Victor Socaciu, transplant controversat în 2009. A fost numit "artistul cu 4 rinichi"

Generaţia folk îşi plânge unul dintre cei mai mari artişti. Victor Socaciu a murit azi după o lună petrecută în comă. În urmă cu 12 ani a trecut printr-un transplant de rinichi, o operaţie controversată, iar în primăvara acestui an a făcut Covid. Victor Socaciu avea 68 de ani.

de Redactia Observator

la 27.12.2021, 19:32

Vezi și

Pentru colegii care au împărţit scena cu Victor Socaciu timp de aproape 4 decenii, pierderea prietenului lor în a treia zi de Crcăiun e o lovitură.

Andrei Păunescu: Sunt absolut şocat! Un om cu care am copilărit, cu care am petrecut atâtea lucruri extraordinare! Artiştii mari, creatorii mari nu mor.

Vasile Şeicaru: Îl țin minte cu zâmbetul pe buze, un bărbat adevărat viril, cu fortă când urcă pe scenă, se vedea parcă era un haiduc. L-am iubit și o să-l iubesc în continuare tare mult

Cariera lui Victor Socaciu a început la mijlocul anilor 70, când a urcat pe scenă alături de Adrian Paunescu şi Cenaclul Flacăra.

Pe acelaşi subiect

A primit 2 rinichi de la o fetiţă intrată în moarte clinică

În 1980, a înregistrat imnul rapidului, pe versurile lui Adrian Păunescu. După revoluţie, a încercat să menţină vie muzica folk şi a continuat să compună si sa organizeze festivaluri. În 2008, Victor Socaciu a intrat în politică şi a devenit deputat PSD în Parlamentul României. În 2014 a fost numit consul general al României la Montreal.

Victor Socaciu suferea de mulţi ani de diabet, care i-a provocat insuficienţă renală. În 2009, a fost în centrul unui scandal, după ce a primit nu un rinichi, ci 2 de la o fetiţă intrată în moarte clinică. Atunci, a fost numit "artistul cu 4 rinichi".

I-a dedicat o melodie copilei care i-a salvat viaţa

Tu înger blând

Cu trup de ceară,

Tu stea cuminte și fugară,

În lumea asta n-ai mai încăput

Deşi problemele de sănătate l-au ocolit după aceea, ultimul an a fost unul foarte dificil pentru artist.

Andrei Păunescu: S-a îmbolnăvit de Covid imediat după festivalul pe care l-a organizat în martie. Şi-a revenit foarte greu.

Vasile Şeicaru: A fost internat de mai multe ori de Covid și de fiecare dată la cererea lui a plecat din spital aproape fără voia medicilor, pentru că spunea că moare dacă stă în spital. A fost internat și la bucurești și la Târgu mureș și la Constanța dar a făcut cum a vrut el.

Victor Socaciu a urcat pe scena ultima oară în luna noiembrie

Ducu Bertzi: Era bucuros că era pe scenă. Ştiam că este slăbit şi nu se simte bine. Eram convins că o să reuşească să treacă peste toate.

Însă la scurt timp, starea sa de sanatate s-a deteriorat brusc şi a ajuns la spital din cauza problemelor la rinichi.

Vasile Şeicaru: O lună a fost în comă oameni buni. El nu și a mai revenit din momentul în care a ajuns la spital, o luna de zile nu și a mai revenit, a fost în comă însă toată lumea spera că își va reveni atâta timp cât trăia, noi credeam că își va reveni

Alături până la final i-a fost impresara lui, care i-a devenit a patra soţie în 2016.

Vasile Şeicaru: Lângă el a stat Brândușa, soția lui. Ea a fost acolo clipă de clipă, secundă de secundă a stat lângă el și el a murit cu mâna în mâinile Branduşei

Victor Socaciu avea 68 de ani si 3 copii. Două fete, Iulia şi Ana Maria, şi un băiat, pe Victor, fiul lui si al Marinei Almasan. Într-o postare pe Facebook, fosta prezentatoare TV de care a divorţat în 2012 a scris:

"Drum lin, spre stele, Victor Socaciu, unde îți doresc să-ți găsești pacea și liniștea.Fiul nostru, Victor Socaciu, va continua să-ți poarte numele. Și, dacă aici, pe pământ, te-au îndepărtat de el, poate de acolo, de sus, îi vei veghea mersul prin viață…"

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » Victor Socaciu, transplant controversat în 2009. A fost numit "artistul cu 4 rinichi"