La 30 de ani de la Revoluţie, încă nu există niciun vinovat pentru cei peste 1.000 de morţi (Video)
Peste o mie de morţi şi niciun vinovat. Aşa arată Revoluţia la 30 de ani de la evenimentele istorice. Dosarul în care sunt cercetate crimele de atunci a fost plimbat, de mai multe ori, între instanţe şi parchete. Nimeni nu a plătit pentru sângele vărsat, iar primul termen a fost acum o lună.
Peste o mie de morţi şi niciun vinovat. Aşa arată Revoluţia la 30 de ani de la evenimentele istorice. Dosarul în care sunt cercetate crimele de atunci a fost plimbat, de mai multe ori, între instanţe şi parchete. Nimeni nu a plătit, vreodată, pentru sângele vărsat, iar primul termen a fost în urmă cu o lună. Peste 25 de mii de oameni au fost audiaţi, de-a lungul anilor. Concluzia: trei inculpaţi. Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu şi generalul Iosif Rus. Toţi sunt acuzaţi de crime împotriva umanităţii.
30 de ani în care pentru cei peste o mie de morţi nu a plătit nimeni. În dosar, în prezent, sunt doar trei inculpaţi: Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu şi Iosif Rus.
Până să ajungă pe masa magistraţilor, dosarul a fost plimbat între Parchete şi Instanţe de nenumarate ori. Asta deşi primele plângeri au fost depuse în 1990.
Fostul Ministru de Interne, Tudor Postelnicu, a fost şi cel care a spus ce s-a întâmplat, de fapt, cu cadavrele celor ucişi în stradă. El este şi cel care, într-o sedinţă publică la Tribunal, a rostit, în apărarea lui, celebra replică: am fost un dobitoc. În 2004, pentru prima dată, procurorul Dan Voinea strânge toate declaraţiile şi plângerile într-un singur dosar.
Până în 2007, aproape 25 de mii de oameni au fost audiaţi şi câteva zeci au fost urmăriţi penal. Ion Iliescu scapă de acuzaţii.
Patru ani mai târziu, vine şi prima condamnare. Dar de la CEDO. România era acuzată de tergiversarea dosarului. Singura consecinţă: desecretizarea jurnalelelor de luptă din 89. Aşa s-a mai aflat o parte din adevăr.
Au mai trecut încă cinci ani în care nu s-a întâmplat nimic. Abia în 2016, Bogdan Licu, actualul procuror general interimar, reia cercetările. Apare chiar o acuzaţie nouă: crime împotriva umanităţii. Dosarul are acum 12 volume şi aproape 4.000 de file.
Primul termen în Dosarul Revoluţiei a fost pe 29 noiembrie, anul acesta!
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰