Video "Vreo doi ani am rezista noi, copiii, şi nepoţii. Nu ar fi stres". Românii s-au pregătit pentru iarnă: cămarele sunt pline cu zacuscă, murături şi damigene de vin
Toamna numărăm bobocii şi bunătăţile din cămară. De la zacuscă, dulceţuri sau murături şi până la damigenele cu vin. Românii au avut întotdeauna grijă să nu le lipsească nimic pe timpul iernii, aşa că pregătirile încep din timp.
Familia Prohab din Belinţ, Timiş, are nu mai puţin de trei cămări pline de bunătăţi. Sau cum le spun bănăţenii, şpaisuri. În cea de-a doua încăpere găsim legume conservate, dar şi ''comoara'' familiei. "Avem ţuică, primele două damigene sunt din 1983, din 1990 nu am mai făcut decât o pălincă de mere din livadă. Are cam 73 de grade", a declarat Ionică Prohab. Nici lada frigorifică nu intră în iarnă neaprovizionată.
Cine nu are grădină, vine la piaţă
"Vreo doi ani am rezista noi, copiii, şi nepoţii. Nu ar fi stres. Chiar cred că o să continue tradiţia familiilor noastre", a declarat Eugenia Prohab. Conservele puse toamna sunt o investiţie pe termen lung. Costurile cu alimentele scad semnificativ, spun oamenii, care au în plus şi certitudinea că ştiu ce mănâncă. Neajunsurile din perioada comunistă, scumpirile din ultimii ani, tradiţiile din familie sau pur şi simplu dorinţa de a avea. Iată câteva pretexte după care ne orientăm atunci când ne facem strategiile alimentare. Cine nu are grădină, vine la piaţă . 70% dintre români, chiar şi cei mai tineri, încă mai pun, ceva pe iarnă.
Sterilizarea borcanelor este poate cel mai important proces pentru a ne asigura că dulceaţa, compotul sau orice alt produs se conservă bine şi nu îşi schimbă gustul. Dacă bunicii noştri făceau acest lucru în cuptor, la temperaturi ridicate, gospodinele moderne au această opţiune la maşina de spălat vase.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰