Antena Meniu Search
x

Weekend-ul următor ceasul se dă cu o oră înainte! Cum ne AFECTEAZĂ schimbarea orei

În noaptea din 28 spre 29 martie, România va trece la ora de vară. Cu alte cuvinte, ceasul se dă înainte, iar ora 03.00 dimineaţa va deveni ora 04.00. Astfel, duminică va fi cea mai scurtă zi din an, având doar 23 de ore

În noaptea din 28 spre 29 martie, România va trece la ora de vară. Cu alte cuvinte, ceasul se dă înainte, iar ora 03.00 dimineaţa va deveni ora 04.00. Astfel, duminică va fi cea mai scurtă zi din an, având doar 23 de ore

În primul rând, perturbă ceasul biologic

Organismul uman se adaptează foarte greu la ora de vară, schimbarea perturbând ceasul biologic. Cele mai afectate persoane ar fi matinalii.

Creşte riscul de infarct cu 10%

Se pare că şi riscul de infarct creşte cu 10%, pentru că trecerea la ora de vară ar afecta negativ inima. Asta susţin cercetătorii englezi, într-un studiu publicat în New England Journal of Medicine. Se pare că riscul de infarct miocardic creşte mai ales în săptămâna de după schimbarea orei.

Creşte nivelul de stres şi cauzează tulburări de somn

Într-un studiu publicat în revista Science, cercetătorii de la Spitalul Barnes Jewish din St. Louis au descoperit o legătură între lipsa de somn şi sănătatea mentală. De aici, cercetările au continuat şi au scos la iveală creşterea nivelului de stres în condiţiile în care pierzi o oră de somn, continuând cu dificultăţile de concentrare şi învăţare cu care ne confruntăm la serviciu/şcoală.

Ideea realizării unui decalaj orar manual aşa încât societatea să beneficieze de o oră în plus de lumină naturală şi astfel să se economisească curentul electric în case şi în mediul industrial a apărut în 1895 din partea astronomului britanic George Hudson.

Germania a fost prima ţară care a adoptat ora, pe 30 aprilie 1916. Germania a fost urmată de Marea Britanie, Belgia şi Danemarca. În acest moment, 70 de tari din toată lumea au aplicat măsura cu schimbarea orei.

În România, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1932. Până în 1939 ora de vară a funcționat în fiecare an, între prima duminică din aprilie (în 1932: 22 mai), ora 00:00 şi prima duminică din octombrie, ora 01:00 (ore locale). Între 1 aprilie 1940, ora 00:00, și 2 noiembrie 1942, ora 03:00, ora de vară a fost în vigoare permanent în România. Din 1943, practica trecerii la ora de vară a fost suspendată. Ora de vară a fost reintrodusă în România începând cu 1979.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi donat mobila, hainele sau electrocasnicele pe Facebook?

Observator » Evenimente » Weekend-ul următor ceasul se dă cu o oră înainte! Cum ne AFECTEAZĂ schimbarea orei