Antena Meniu Search
x

Video Zăpadă cât casa în Bisoca, județul Buzău. La 73 de ani, tanti Georgeta înfruntă senină troienele: "Cu lopata, mamă, că elicopterul nu vine pe aici"

Zăpadă cât casa, la propriu, în Bisoca, judeţul Buzău. Ninsorile de cod portocaliu au transformat localitatea într-un regat de gheaţă. Oamenii sunt obişnuiţi cu acest peisaj pentru că iernile au fost, dintodeauna, grele în munţii Buzăului: cu troiene până la ştreaşină, cazemate croite cu lopata până la poartă şi ţurţuri pe acoperiş. Ca să ajungă la medic sau la magazin, localnicii îşi fac drum, la pas, prin omătul înalt. 

Andela Bâra
de Andela Bâra

la 29.01.2023, 20:26

Vezi și

La 60 de kilometri de Buzău, la capătul unui drum plin de serpentine şi troiene, ni se dezvăluie comuna Bisoca. O aşezare aflată la peste 1.000 de metri altitudine, în Subcarpaţii de Curbură. Aici, după ninsorile din ultimele zile, timpul parcă a stat în loc. Doar după fumul care se înalţă din horn îţi dai seama că, printre nămeţii uriaşi, există case locuite.

Pe potecile înzăpezite, doar câţiva câini îşi fac curaj să înainteze. Oamenii ies din casă numai ca să hrănească animalele, apoi se retrag la gura sobei. În Bisoca n-ai ce să faci decât să aştepţi să se topească omătul. 

Dacă e musai să ajungi undeva, ori te încumeţi să o iei la pas, ori poate ai noroc de vreo maşină care să răzbească printre troiene. Pe tanti Georgeta, o bunică de 73 de ani, am găsit-o la o vecină. Se dusese să ia apă pentru că cişmeaua ei era îngheţată. Am dus-o noi acasă, la deal, cu maşina. Bunica se gospodăreşte singură de când i-a murit bărbatul.

Reporter: Tot cu lopata? 

Pe acelaşi subiect

Tanti Georgeta: Cu lopata, mamă, că elicopterul nu vine pe aici. Doar să mă ia de păr, să mă ridice în sus, haida! 

Reporter: Aşa faceţi de fiecare dată când e zăpada mare? 

Tanti Georgeta: Dar ce să facem, mamă? 

Reporter: Cum e să daţi la lopată? 

Tanti Georgeta: Foarte bine mă simt, mă cam doare câte ceva, dar trece!

Zăpada mare ne-a pus şi nouă beţe-n roate. Maşina echipei Observator a rămas blocată

Comuna al cărei nume înseamnă în limba slavonă "înalt" are aproape 8 kilometri pătraţi şi e casă pentru puţin peste 2.500 de oameni. Frumusţea ei i-a atras şi pe scriitorii Alexandru Odobescu şi Alexandru Vlahuţă, care i-au dedicat un poem şi un fragment dintr-un eseu. Localnicii sunt obişnuiţi cu iernile grele. Utilajele intervin rar pentru că vântul viscoleşte omătul la loc.  

Florin Stemate, primar Bisoca: Acţionăm încă de vineri seara, de când a început viscolul, cu trei utilaje ale primăriei, Am mai închiriat încă un utilaj de la o firmă privată. Zăpada este foarte mare şi este troienită.

Comuna Bisoca face parte din Geoparcul Ţinutul Buzălui care a obținut, anul trecut, validarea oficială de geoparc internațional UNESCO, un teritoriu cu valori naturale și culturale de importanță globală.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Declaraţii controversate de la BNR: "Nu vă mai așteptați să vă crească nivelul de trai". Credeţi că noi, statul sau împreună ar trebui să găsim soluţii pentru un trai mai bun?

Observator » Evenimente » Zăpadă cât casa în Bisoca, județul Buzău. La 73 de ani, tanti Georgeta înfruntă senină troienele: "Cu lopata, mamă, că elicopterul nu vine pe aici"