Antena Meniu Search
x

Video Zeci de şoferi, blocaţi 35 de ore în nămeţi, fără apă sau mâncare. O bătrânică a făcut pentru ei ce n-au reuşit autorităţile: "Nu ne bagă în seamă. Trec pe lângă noi"

Nu mai sunt coduri de vreme rea, dar problemele rămân. Zeci de oameni au stat 35 de ore blocaţi în troiene pe un drum din Galaţi, fără mâncare şi fără apă. Nici pacienţii care aveau nevoie de dializă nu au mai ajuns la spital. Oamenii se plâng că autorităţile aşteaptă să vină primăvara ca să-i deszăpezească. O echipă Observator a ajuns la oamenii blocaţi şi a cerut explicaţii oficialilor. Prefectul, care de altfel e chiar şeful comitetului pentru situaţii de urgenţă, dă vina pe "responsabilii" care nu ştiu realitatea din teren.

de Adrian Obreja

la 29.01.2023, 19:56

Vezi și

La primele ore ale dimineţii, doar echipa Observator se aventurează pe drumul de la Galaţi spre Tudor Vladimirescu, acolo unde zeci de oameni sunt blocaţi între nămeţi de o zi şi o noapte. Nici urmă de echipaje de salvare. Şoseaua este complet acoperită de zăpadă, doar copacii delimitează calea. Găsim şi primul ultilaj. O sărăriţă zace în șanț. 

Oameni blocaţi 35 de ore printre nămeţi

La 40 de kilometri de Galaţi, şoferii stau aliniaţi în maşini pe drum, prizonieri ai zăpezilor. Au făcut noapte albă, în ger, fără apă şi mâncare. Cu toţii aşteaptă o salvare de la autorităţi. "De 28 de ore (n.r. stăm). Sâmbătă dimineaţă m-am pornit de la Chirana, am mers patru ore, am ajuns aici şi de atunci stăm. Am mâncat două pateuri, o pâine şi o sticlă de apă, atât. Nu ne bagă nimeni în seamă. A fost o bătrânică şi a adus o sacoşică cu un peşte, atât. Autorităţile? Nimic. Trec pe lângă noi, să aşteptăm până să vină ordin de la prefect", spune un român. 

Întrebat de cât timp stă pe loc, un alt şofer răspunde: "De 27 de ore! 27 de ore de pauză am. Magazinul aproape, dar cam nu este nimic la magazin, nici pâine, nici nimica. Nu ştim nimic, nu vine nimeni, nu se opreşte nimeni". "Nu se acţionează deloc, aşteaptă să vină zăpada", se plânge altcineva.

Pe acelaşi subiect

Blonavi abandonaţi. Zăpada a pus "piedică" ambulanţelor

Nici ambulanţele care trebuiau să ducă oameni la dializă nu au putut pleca în misiune. "Au fost programaţi de ieri, ieri a fost situaţia critică. Conduceea a reprogramat astăzi să îi aducem la tratament. Sperăm să reuşim să îi aducem astăzi", a precizat un şofer de ambulanţă. 

Din birourile mai marilor de la judeţ, situaţia este sub control. "Bineînţeles că am fost în zonă! Eu am fost ieri. Ştiu despre ce este vorba. Responsabilii nu ştiu care este situaţia în teren, eu ştiu care este situaţia în teren acolo", a declarat Gabriel Panaitescu, prefect Galați. Iar directorii de la Drumuri se încurcă în ... drumuri. "Îmi spuneaţi că o să intre dinspre Focşani, este un pic mai încolo, la Năneşti. Nu nu, staţi un pic, staţi că mai devreme, staţi că...", spune Sorin Robu, director SDN Buzău.

Explicaţiile autorităţilor. "Intervenţia este foarte grea"

Între timp, în zonă ajunge şeful Poliţiei. "Intervenţia este foarte, foarte grea din cauza numărului mare de camioane care au rămas blocate pe partea dreapată a drumului", a precizat Marius Mototolea, IPJ Galaţi. Echipei Observator i s-a părut ciudat că e prima autoritate care vine aici. "Nu pot să răspund la această întrebare", a replicat acesta.

În zonă intervine un sigur utilaj de deszăpezire, dar acela este privat! Un muncitor al companiei private de drumuri ridică din umeri. Nu ştie câte utilaje intervin şi spune că la Drumuri nu e "nimeni". Disperaţi, oamenii sună la 112. 

  • Şofer: Mi s-a spus că sunt utilaje... Eu nu văd niciun utilaj. 
  • Operator ISU: Păi nu trebuie să le vedeţi dumneavoastră!

După ce reporterii din teren cer explicaţii autorităţilor, apar ca din senin şi primele utilaje. 

  • Reporter Observator: Câte utilaje sunt de la Drumuri Naţionale, pe drumul ăsta, DN25, unde e blocajul, în afară de dumneavostră?
  • Muncitor: Azi-noapte eu am fost! 

"Pe Drumul Naţional 25, la Tudor Vladimirescu, au ajuns primele utilaje la ora 11:30. În schimb, dispeceratul Societăţii de Drumuri Naţionale nu ştie câte utilaje are aici", spune Adrian Obreja, reporter Observator. Abia la ora 15, şoseaua a fost deblocată, iar şoferii şi-au putut continua drumul. După 35 de ore în zăpadă. 

Stare de alertă în Vrancea

În Vrancea este în continuare stare de alertă din cauza zăpezilor. Şi aici noaptea trecută au fost oameni captivi printre nămeţi. "Echipaje ale servicilor voluntare au intervenit pentru degajarea a 17 autotorisme rămase blocate în zăpadă", a declarat Florin Olaru, ISU Vrancea. Oamenii care trebuiau să ajungă la spital pentru dializă au fost transportaţi cu şenilatele: "Vă ţineţi, să nu vă pierdem".

În Vaslui, o ambulanţă a rămas blocată în zăpadă. Mai avea 2 kilometri până în localitatea Ghergheleu, acolo unde o femeie de 37 de ani ceruse ajutorul medicilor. Fără să stea pe gânduri, câţiva tineri de la o petrecere au lăsat distracţia deoparte şi au împins maşina până au reuşit să o scoată din troiene. În Tulcea, din cauza viscolului, şoferul unui autocar care transporta 30 de ucraineni a derapat şi a ajuns pe câmp. 

Drumuri naţionale închise

Meterologii au ridicat avertizările de vreme rea în toată ţara. Trei drumuri sunt încă închise.

  • DN23 Brăila – Olăneasca, judeţul Brăila.
  • DN 23B Măicănești – Ciorăști, județul Vrancea
  • DN 24D Băleni – Tulucești, județul Galați

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Evenimente » Zeci de şoferi, blocaţi 35 de ore în nămeţi, fără apă sau mâncare. O bătrânică a făcut pentru ei ce n-au reuşit autorităţile: "Nu ne bagă în seamă. Trec pe lângă noi"