Jaf în timp record! Trei hoţi din Cluj au furat zeci de mii de lei din mai multe bancomate în doar 10 secunde (VIDEO)
Indivizii au profitat de o eroare din sistemul bancar şi acţionau doar în anumite zile, când serverele puteau fi înşelate mai uşor. Cei trei au fost prinşi, dar băncile sunt în continuare vulnerabile în faţa hoţilor.
Zeci de milioane de euro au dispărut din ATM-uri, printr-o nouă metodă.
COSTIN RAIU, director Kaspersky Lab:
Nu introduce niciun card în ATM, nu tastează niciun cod, tot ce face este să stea lângă ATM şi să colecteze banii care ies ca prin minune.
Nu e o magie, e efectul virusului Cutlet. O nouă armă cibernetică, pe care hackerii au cumpărat-o de pe piaţa neagră, cu 5.000 de euro. Şi-au recuperat investiţia cu vârf şi îndesat: au dat mii de spargeri, inclusiv în România.
COSTIN RAIU, director Kaspersky Lab:
Infectau reţeaua băncii şi reuşeau să ajungă la serverele care controlează întreaga reţea de ATM-uri din oraş. Ulterior, având controlul acestor servere, trimiteau unul din membrii găştii la un ATM şi ordonau de la distanţă ca ATM-ul să scoată banii, au fost pierderi foarte foarte mari (...) zeci de milioane.
Dar chiar şi fără virus, băncile din România au devenit ţinta hoţilor. Trei clujeni au fost filmaţi de zeci de ori în timp ce profitau de o eroare. Deschideau conturi bancare pe numele unor sărmani, le alimentau cu sute de lei, iar după câte ore dădeau lovitura.
Titularul contului erau trimis cu buletinul la ghişeu să îi roage pe funcţionari să îi închidă contul şi să îi restituie toţi banii. Membrii reţelei ştiau că aceste calculatoare din unităţile bancare au nevoie de 10 secunde pentru a transmite serverului băncii informaţia că toţi banii au fost scoşi.
În cele 10 secunde, alt membru al reţelei - care avea şi cardul fizic - se ducea la un bancomat şi retrăgea exact aceeaşi sumă. Asta deşi el în cont trebuia să aibă fix zero lei.
În total, ilegal, au făcut retrageri de 72.000 de lei. Acţionau doar în anumite zile, când serverele băncii funcţionau la limită şi puteau fi înşelate mai uşor.
ROBERT ANGHEL, Head of Daily Banking al ING:
Există perioade cum sunt zilele de salariu, cum sunt perioadele cu comportant de cumpărare intens, când activitatea la nivel de tranzacţionare e mai intensă.
Cei trei au fost reţinuţi, dar băncile continuă să fie vulnerabile în faţa hoţilor.
COSTIN RAIU, director Kaspersky Lab:
Toate băncile folosesc acelaşi tip de bancomate, în jur de 50 la sută dintre ele sunt modele mai vechi. Aceeaşi cheie le poate descuia pe toate.
Însă băncile nu îşi fac mari probleme: în caz de fraudare, există asigurări care oferă în regim imediat despăgubiri.
Astfel, şi dacă un bancomat e luat pe sus, şi banca, şi clienţii îşi recuperează banii.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰