Antena Meniu Search
x

Video Zi de sărbătoare pentru peste două milioane de români. Cum au petrecut românii de Sf. Ion: unii în cluburi, alţii au respectat tradiţiile strămoşeşti

Zi de sărbătoare pentru Ioni şi Ioane. Peste două milioane de români îşi serbează azi onomastica. Mulţi au început petrecerea încă de azi-noapte în localuri din Bucureşti. În Mureş, însă accentul a fost pus pe tradiţii. 

de Redactia Observator

la 07.01.2024, 19:45

Vezi și

De la miezul nopţii, sărbătoriţii s-au distrat pe ringul de dans. Cheful a continuat până dimineaţă. În Mureş, flăcăii satului s-au îmbrăcat în porturi populare și au plecat călare, din poartă în poartă, să-i cinstească pe toţi cei care poartă numele de Ion sau Ioana, dar şi să-i invite pe toţi la Bal. Tot satul s-a strâns în faţa primăriei pentru a reînvia o tradiţie veche de zeci de ani. Unul dintre călăreţi este ales să-şi demostreze priceperea. El trebuie să ia un colac de pe o găleată de apă, gestul lui prevestind dacă anul va fi unul bogat sau nu.

Şi aici, localnicii au ciocnit paharele în cinstea sărbătoriţilor. Peste 2 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica. În ţară, sunt aproape 450.000 de Ioan, 360.000 de Ionuţ şi peste 300.000 de Ion. În ceea ce priveste prenumele feminine, sunt aproape 400.000 de Ioana şi aproape 150.000 de Ionela.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Evenimente » Zi de sărbătoare pentru peste două milioane de români. Cum au petrecut românii de Sf. Ion: unii în cluburi, alţii au respectat tradiţiile strămoşeşti