Antena Meniu Search
x

Video Ziua Maghiarilor de Pretutindeni. Mii de oameni i-au comemorat la Oradea pe eroii Revoluţiei de la 1848. Ministrul de externe al Ungariei a fost invitat

Atmosferă de sărbătoare, ieri, la Oradea! Mii de oameni s-au adunat în faţa unei statui din Parcul Libertăţii pentru a celebra Ziua Maghiarilor de Pretutindeni. În frunte cu ministrul de externe al Ungariei, oamenii au adus un omagiu revoluţionarilor maghiari de la 1848. În Ungaria însă au existat momente tensionate. Viktor Orban a declarat că este pregătit să mărșăluiască până la Bruxelles. 

de Redactia Observator

la 16.03.2024, 08:37

Vezi și

Ziua Maghiarilor de Pretutindeni a strâns mii de persoane în Parcul Libertăţii din Oradea, unde au fost comemoraţi eroii Revoluției Pașoptiste Maghiare. 

La eveniment au participat şi oficiali din Ungaria

Csomortányi István, vicepreședinte Alianța Maghiară din Transilvania: Asta înseamnă că oriunde în lume trăiesc maghiari, în ziua de azi ei sărbătoresc. Şi sărbătorim libertatea, şi nu doar libertatea comunităţii maghiare ci şi libertatea comunităţilor cu care trăim. 

La evenimente a participat şi ministrul de externe al Ungariei, care a venit însoțit de președintele UDMR, Kelemen Hunor, dar și de reprezentanți ai altor partide minoritare.

Pe acelaşi subiect

Kelemen Hunor, președintele UDMR: Cele trei principii importante, libertatea, fratenitatea si egalitatea. Sunt principii care au rămas vii şi rămân vii în conştiinţa şi în viaţa fiecărui om şi fiecărui popor. 

Ziua Maghiarilor de Pretutindeni marchează începutul Revoluției din 1848, atunci când ungurii s-au ridicat împotriva Imperiului Habsburgic. Iar în memoria eroilor s-au depus şi coroane de flori.

Seara s-a încheiat cu un spectaculos marş cu torţe

Nu au lipsit însă nici momentele tensionate. De la Budapesta, premierul ungar Viktor Orban a declarat că este dispus să ajungă până în capitala Uniunii Europene pentru a nu rămâne fără fondurile promise. În cursul acestei săptămâni, Parlamentul European a anunțat că va da în judecată Comisia condusă de Ursula von der Leyen pe motiv că a decis să deblocheze o parte a fondurilor europene destinate Ungariei.

Viktor Orban, premierul Ungariei: Dacă vrem să apărăm libertatea și suveranitatea Ungariei, nu avem nicio altă alegere decât să ocupăm oraşul Bruxelles.

În tot acest timp, tot în capitala Ungariei, zeci de mii de oameni au protestat faţă de politicile guvernului lui Orban, totul în contextul în care fosta preşedintă a ţării a graţiat un bărbat condamnat pentru abuzuri sexuale comise într-o casă de copii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Ziua Maghiarilor de Pretutindeni. Mii de oameni i-au comemorat la Oradea pe eroii Revoluţiei de la 1848. Ministrul de externe al Ungariei a fost invitat