Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Ziua Marinei. Imagini exclusive cu festivitatea de la malul mării, filmate din elicopterul Puma Naval

Festivitate impresionantă la malul mării, de Ziua Marinei. Navele militare, dar şi avioanele de vânătoare au făcut o demonstraţie de forţă în faţa miilor de spectatori. Pentru prima oară în ultimii şapte ani, la exerciţiile demonstrative au luat parte şi cele trei elicotere Puma Naval ale forţelor navale. O echipă Observator a zburat alături de piloţii care au asigurat cel mai spectaculos moment al ceremoniei.

de Redactia Observator

la 15.08.2024 , 19:24

Primii spectatori şi-au ocupat locurile cu o oră înainte să înceapă defilarea marinarilor. Au rezistat răbdători în soarele arzător şi au fost răplătiţi cu o defilare perfectă a marinarilor îmbrăcaţi în uniforme de gală. Militarii americani şi turci au încheiat parada de Ziua Marinei. A urmat exerciţiul marinarilor militari, care au demonstrat cum resping un atac aerian. La manevre a participat şi o bătrână corvetă, în serviciu din 1993.

Klaus Iohannis a salutat marinarii pentru ultima oară în calitate de preşedinte

15 nave militare, fregate, corvete, dar şi distrugătoare de mine şi 10 nave partenere sunt amplasate aproape de ţărm pentru a putea fi admirate de spectatori. Spectacol este şi pe apă, dar şi în aer. Acolo unde avioane F-16 dar şi elicoptere Puma Naval survolează lângă mal. Într-unul dintre elicoptere a fost şi echipa Observator. "Din aer participăm la secvenţa de luptă anti-submarin alături de corveta 265 şi avionul de patrulare şi luptă anti-submarin ce aparţine Statelor Unite ale Americii. Tot din elicopterul Puma Naval în care ne aflăm s-a făcut şi salutul final al publicului. Suntem cap de formaţie a trei Puma Naval care au lansat capcanele termice, practic cel mai spectaculos moment al zilei", a transmis Andreea Filip, reporter Observator.

Vezi și

"Misiunea, în principiu, a constat în secvenţe care caracterizează misiunile pe care elicopterele Puma Naval le execută. Luptă la suprafaţă, misiune anti-submarin, inserţie de forţe speciale, inserţie de scafandri", a declarat Bogdan Curcă, comandantul Grupului 256 Elicoptere. Căldura şi soarele toropitor i-au doborât pe cinci spectatori, care au avut nevoie de îngrijiri medicale ca să îşi revină. Inclusiv un marinar care a participat la paradă a trebuit să ia o pauză de hidratare. Din fericire, nu a fost nimic grav, iar festivităţile au continuat. Publicul a ţinut să se asorteze cu sărbătoarea. Alt moment îndelung savurat a fost saltul paraşutiştilor care au arborat în aer steagurile României, Uniunii Europene şi Alianţei Nord-Atlantice. Un moment emoţionant pentru o spectatoare anume.

Pe veteranii Marinei îi recunoşti după nostalgia cu care privesc parada de pe mare. După o carieră de 21 de ani pe distrugătorul Mărăşeşti, acest domn are multe poveşti...marinăreşti. "Înainte le vedeam de pe mare spre uscat. Acum este invers, le văd de pe uscat spre mare. E ceva, pentru mine, frumos. Pentru alţii poate nu", spune un fost marinar. Klaus Iohannis a salutat marinarii pentru ultima oară în calitate de preşedinte. "Vă felicit pentru modul în care vă îndepliniți misiunile, atât în apele teritoriale, cât și dincolo de acestea, alături de Aliații și de partenerii noștri din NATO", a declarat Klaus Iohannis, preşedintele României.

Preşedintele Senatului le-a transmis şi el gânduri bune marinarilor. Sub privirile spectatorilor, Nicolae Ciucă s-a prins apoi în horă cu militarii.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Noi asigurări, pentru biciclete şi anvelope. Veţi apela la ele?
Observator » Evenimente » Ziua Marinei. Imagini exclusive cu festivitatea de la malul mării, filmate din elicopterul Puma Naval