Antena Meniu Search
x

Cât de real este riscul unui război nuclear, după ameninţarea Rusiei? Bogdan Aurescu: Nu se pune problema folosirii acestor arme în secolul 21

Ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu, consideră că ameninţarea lui Vladimir Putin, care a ordonat pregătirea forţelor nucleare, este una foarte serioasă. Însă nu crede că armele nucleare vor fi folosite, pentru că ruşii ştiu prea bine că acest lucru i-ar afecta şi pe ei. Într-un interviu în exclusivitate pentru Observator, Bogdan Aurescu a vorbit despre oprirea războiului Rusia - Ucraina prin sancţiuni economice dure, sancţiuni adoptate şi de România.

de Redactia Observator

la 28.02.2022, 10:28

Vezi și

Ministrul de Externe a explicat cum va contribui România la pachetul de sancţiuni la adresa Federaţiei Ruse. 

Bogdan Aurescu, ministrul de Externe: Printre ele se numără, de exemplu, și extinderea măsurilor pe care le-am luat și noi la nivel național, și anume închiderea spațiului aerian pentru aeronavele aparținând unor companii ale Federației Ruse, introducerea unor bănci din Federația Rusă în sistemul SWIFT. 

Ministrul de Externe a spus că ar putea fi aplicate inclusiv interdicţii de călătorie. 

Bogdan Aurescu, ministrul de Externe: Există deja sancțiuni care vizează și pe președintele Putin și pe ministrul de externe Lavrov în ceea ce privește înghețarea activelor nu în ceea ce priveşte circulaţia persoanelor. Dar sigur că aceste sancțiuni pot fie extinse în funcție de decizia pe care o iau statele membre. 

Pe acelaşi subiect

De asemenea, România a decis să renunţe la colaborarea cu mai multe bănci influențate de Federația Rusă. 

Bogdan Aurescu, ministrul de Externe: Ne retragem din Banca Națională de Investiții care are sediul la Budapesta și care este o bancă care acționează, în principal, în scopul proiectării influenței Federației Ruse. Există o a doua bancă la Moscova care se numește Banca Internațională de Cooperare Economică. De asemenea, din perspectiva România, dorim să începem procedura de retragere. 

Bogdan Aurescu consideră că, momentan, Rusia doar mimează dorinţa unui dialog, iar negocierile nu pot fi purtate atâta timp cât se poartă lupte. Cât priveşte ameninţarea nucleară, ministrul de Externe spune că nu trebuie luată în calcul. 

Bogdan Aurescu, ministrul de Externe: Nici nu se pune problema utilizării în secolul 21 a armelor nucleare pentru că asta ar însemna consecinţe nu doar pentru cei împotriva cărora sunt folosite, dar inclusiv pentru cei care le folosesc. 

Ministrul de Externe a adăugat că ţara noastră este protejată de NATO şi nu se pune problema ca ţara noastră să fie ţinta unui atac militar. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Exclusiv Observator » Cât de real este riscul unui război nuclear, după ameninţarea Rusiei? Bogdan Aurescu: Nu se pune problema folosirii acestor arme în secolul 21