Antena Meniu Search
x

"Va fi o tragedie istorică!". Belarus s-ar putea alătura Rusiei în invazia Ucrainei, anunță The Kyiv Independent

Întrucât Rusia nu reușește să înfrângă rapid Ucraina, după patru zile de ostilități aprige, Vladimir Putin este pe cale să-și tragă aliatul din Belarus, pe președintele Aleksandr Lukaşenko, în războiul său de ocupație. The Kyiv Independent că este foarte probabil ca o aeronavă Ilyushin Il-76 să transporte parașutiști belaruși care urmează să fie dislocați la Kiev sau Jytomyr, pentru a-i ajuta pe ruși. 

Veronica Micu
de Veronica Micu

la 28.02.2022, 08:01

"Va fi o tragedie istorică!". The Kyiv Independent: Belarus s-ar putea alătura Rusiei în invazia Ucrainei
"Va fi o tragedie istorică!". The Kyiv Independent: Belarus s-ar putea alătura Rusiei în invazia Ucrainei - Profimedia

Parașutiștii ar urma să fie desfăşuraţi în Ucraina încă de luni dimineaţă.

Informațiile cu privire la implicarea oficială a Belarusului în invazia rusă au început să circule pe 27 februarie, a patra zi a războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Astfel, trupele belaruse ar putea fi dislocate în zonele Kiev sau Zhytomyr, cu scopul de a ajuta armata rusă.

Raportul nu a putut fi verificat, dar au existat și alte indicii ale activității militare din Belarus. A fost lansată o campanie media, în special de către mass-media din opoziție din Belarus, pentru a avertiza împotriva implicării Belarusului în razboi. În cadrul acestui demers, fostul comandant in Belarus Valeriy Sakhashik, într-un mesaj video, a îndemnat toți parașutiștii belaruși să nu se supună ordinelor ilegale care i-ar arunca într-un război împotriva unei națiuni prietene. 

Câteva mii de cetățeni din Belarus au protestat împotriva războiului pe 27 februarie. 

Pe acelaşi subiect

Potrivit informațiilor publicate de mass-media din Belarus, se știe că forțele armate ale țării includ aproape 45.000 de militari și 20.000 de voluntari.

Lukașenko ar putea invada regiunile de nord-vest ale Ucrainei

Se pare însă că doar 17.000 de militari belaruși au o eficiență considerabilă în luptă, așa că implicarea lor nu ar fi probabil atât de semnificativă pentru Rusia, care a adunat cel puțin 150.000 de soldați pentru invadarea Ucrainei, scrie The Kyiv Independent.

Din perspectiva consilierului prezidențial al Ucrainei Oleksiy Arestovici, implicarea Belarusului ar fi un factor de escaladare, deși nu ar avea un efect dramatic în război. În special, Lukașenko ar putea invada regiunile de nord-vest ale Ucrainei asupra cărora Rusia nu se concentrează în prezent. 

Campania media pentru a-i avertiza pe soldații belaruși să nu se alăture invaziei ucrainene tocmai a început și trebuie continuată, a spus fostul ministru ucrainean al apărării Andriy Zagorodnyuk.

"Dacă Doamne ferește, Lukașenko dă ordin să intre, sper că mulți vor refuza să tragă în ucraineni. În caz contrar, aceasta va fi o tragedie istorică între cele două popoare", a conchis fostul ministru. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » "Va fi o tragedie istorică!". Belarus s-ar putea alătura Rusiei în invazia Ucrainei, anunță The Kyiv Independent