Antena Meniu Search
x

Video Turcia interzice trecerea navelor de război ruseşti prin Bosfor şi Dardanele

Turcia a anunţat că a activat un tratat internaţional care îi permite să blocheze trecerea navelor de război ruseşti prin strâmtorile Bosfor şi Dardanele. Decizia vine după cererea expresă a Ucrainei şi mai multe zile de discuţii. Iniţial Turcia a considerat că Rusia efectuează o operaţiune militară în Ucraina. Însă acum a recunoscut că e vorba de un război, ceea ce îi permite să activeze tratatul. 

de Adrian Obreja

la 28.02.2022, 08:41

Vezi și

Ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu a declarat duminica aceasta că va implementa pactul internaţional privind circulaţia navală către Marea Neagră. Potrivit Convenţiei de la Montreux, din 1936, Turcia deţine controlul asupra strâmtorilor Bosfor şi Dardanele care fac legătura între Mările Mediterană şi Neagră şi poate limita traversarea vaselor de război în timp de conflict sau dacă este ameninţată. 

Anterior, Turcia a calificat invazia Rusiei în Ucraina drept "război", într-o schimbare de retorică ce a deschis calea pentru decizia anunţată de Cavusoglu.

Turcia dă interzis la nave de război

Anterior Kievul făcuse apel la Ankara să blocheze nave ruseşti de la a mai intra în Marea Neagră, de unde Moscova şi-a lansat un atac asupra ţărmului sudic al Ucrainei. Cel puţin şase nave de război ruseşti şi un submarin al acestei ţări au tranzitat strâmtorile Turciei în această lună.

Totuşi, Cavusoglu a reiterat că Turcia nu poate bloca toate navele militare ruse care intră în Marea Neagră din cauza unei clauze din Convenţia de la Montreux care face o excepţie pentru navele care se întorc în portul de plecare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Turcia interzice trecerea navelor de război ruseşti prin Bosfor şi Dardanele