Antena Meniu Search
x

Video Câți bani cere un constructor pe o garsonieră de 30 de mp, într-un bloc nou din Chiajna: "Mai jos nu merg"

Suprafaţa minimă a unui apartament este obligatorie doar în lege. Cartierele noi rezidenţiale sunt pline cu locuinţe la dimensiuni ridicole şi blocuri care nu ar fi trebuit să primească autorizaţia de construire. Garsonierele sub 33 de metri pătraţi, cât este limita minimă, sunt însă foarte, căutate, spun dezvoltatorii imobiliari, pentru că aduc costuri mici la întreţinere. Ce mai contează că nicio bancă nu va credita o astfel de achiziţie. Inspectorii în construcţii ridică din umeri neputincioşi: nu au cum să îi sancţioneze pe cei care încalcă legea. Un material din seria Coșmar Residence.

de Redactia Observator

la 31.10.2022, 19:51

Vezi și

În ţara în care legea construcţiilor obligă dar nu sancţionează, fiecare construieşte cum vrea. În cartierele rezidenţiale, garsonierele au ajuns să măsoare mai puţin decât locuinţele sociale de pe vremea comunismului. Bucuroşi de preţul mic, oamenii cumpără cutii de chibrituri. 

Adrian Pandelescu, manager departament financiar: Noi spunem, în piaţă imobiliară, că preţul vinde întotdeauna şi va fi primul factor determinant pentru alegerea unei locuinţe. 

Radu Negoiţă, arhitect: Ele ar trebui să fie considerate, de facto, în afara legii, iar statul ar trebui să ia măsuri. 

Legea e clară: Nu ar trebui să existe garsoniere mai mici de 37 de metri pătraţi

Pe acelaşi subiect

Legea acceptă o abatere de maximum 10%, deci suprafaţa minimă acceptată e de 33,3 metri pătraţi. (INu poţi avea o cameră de zi mai mică de 18 metri pătraţi. Bucătăria şi locul de luat masa ar trebui să aibă minimum 7,5 metri pătraţi, iar baia, cel puţin 4,5 metri pătraţi. Site-urile imobiliare sunt însă pline de "anomalii". 

Mihai Cristian, consultant tehnic imobiliare: Sunt nişte tertipuri care se folosesc...

Reporter: Funcţionează?

Mihai Cristian, consultant tehnic imobiliare: Funcţionează... Toată lumea se bucură la preţ. 

Cel mai des, vânzătorul trişează şi include suprafaţa balconului sau a terasei în calculul metrilor pătraţi utili. 

Adrian Pandelescu, manager departament financiar: În aceste suprafeţe nu se numără balconul şi nici golurile dintre uşi, acele praguri de trecere, cum sunt ele cunoscute.

La periferie, te aştepţi să găseşti locuinţe cu suprafeţe generoase. Am vrut să vedem cum arată o garsonieră pe care constructorul cere aproape 35.000 de euro. Suntem în Chiajna, în faţa unui bloc proaspăt recepţionat. Vânzătorul se laudă că l-a construit în timp record: 9 luni.

Discuție cameră ascunsă:

- Nou, nouţ. Acum l-am dat în folosinţă. Haideţi la etajul 1 să vă arăt. Baie, living, aici e un hol şi aici e bucătăria, cu ieşire în balcon. Bucătăria e închisă, e mare.

-Cât are, câţi metri pătraţi?

- Păi nu le ştiu din cap, vă daţi seama. 

- Aici cât să fie? 15 metri pătraţi sunt?

- Nu, cam 13,8 metri pătraţi, 14 metri.

Părem nehotărâţi, aşa că vânzătorul ne îmbie şi cu nişte locuinţe maia mici. Ne avertizează, însă, că preţul nu e negociabil. 

Discuție cameră ascunsă:

Şi preţul final?

- Preţul final? Astea la 30 de metri pătraţi sunt la 34.500 de euro "pe cash". Şi mai am unele mai micuţe la 28 de metri pătraţi, dar alea sunt la 32.000 euro. Mai jos nu merg. 

- Ştiu că la garsoniere trebuie să fie minimum 37 de metri pătraţi utili...

- Păi dacă ar fi la 37 metri pătraţi utili, nu ar mai construi nimeni, pentru că suprafeţele mari nu se vând. Aţi înţeles? Eu construiesc de 10 ani şi ştiu ce să construiesc şi aici pe zonă ce se cere. Dacă fac garsoniere la 40 de metri pătraţi să le vând la 44 - 45.000 de euro, le vând greu. 

Coșmar Residence: Când contează doar profitul, litera legii e opţională

La fel şi confortul celor care stau la demisol în igrasie şi sunt treziţi noaptea de farurile maşinilor care parchează în fereastra lor. 

Discuție cameră ascunsă: 

Se închiriază "avion"! Acolo la blocul din mijloc am avut un spaţiu mare la parter, de 500 de metri. Am recompartimentat şi am făcut 10 garsoniere la demisol. Într-o săptămână le-am închiriat pe toate. Acolo am garsoniere şi de 25 de metri jumătate. Cele mai mari au 29 de metri pătraţi. Pe alea mici le am închiriate pe 220 de euro şi pe alea mari cu 270 de euro. 

Plecăm din Chiajna fără să cumpărăm, însă nu înainte de a afla ce pierdem. Şi că nu ar trebui să ne mai informăm de la televizor. 

Discuție cameră ascunsă: 

- De la anul, din ianuarie, se vor scumpi. 

- Cât credeţi că ar creşte preţul?

- Păi cel puţin o să crească cu 10-12%. Ăştia bat câmpii pe la televizor, să stea lumea. Adică sunt nişte de reporteri care vorbesc şi fac nişte chestii dar se vor scumpi de la anul. 

Ne încercăm norocul şi în Sectorul 5. Nu de alta, dar suntem invitaţi să cumpărăm, cu doar 11.000 de euro, o garsonieră de 16 metri pătraţi. Anunţul nu e însoţit de poze. La adresă, nu o putem viziona. Proprietarul nu are cheia la el. 

Discuție cameră ascunsă:

Mai lăsăm o sută, două... E o cameră simplă şi atât. Confort 3, 16 metri pătraţi. De curând i-am făcut şi cadastru.

- Nu-l avea?

- Nu-l avea.

Ce trebuie să ştii, dacă îţi cauţi o locuinţă mică, de teama facturilor de la iarnă

Că trebuie să ai toţii bani la saltea. Nicio bancă nu îţi va finanţa o garsonieră construită cu încălcarea legii. 

Adrian Pandelescu, manager departament financiar: 37 de metri pătraţi. Sub această suprafaţă, băncile sunt reticente şi refuză să accepte în garanţie o locuinţă. Adică cel care va cumpăra acea locuinţă va trebui să aibă banii din economii sau din alte surse dar nu din credit pentru că băncile nu îi vor acorda credit. 

Doar Primăria Capitalei emite, anual, 1.000 de autorizaţii. Primăriile de sector, împreună, avizează alte 9000 de construcţii noi în fiecare an.

Instituțiile care ar trebui să rezolve probleme pasează vina între ele

Nicuşor Dan, primarul Capitalei: Sunt doua paliere de discutie: În primul rând, pentru tot ce înseamnă autorizaţie de construire, tu, ca primărie, trebuie să ai specialişti în tot ce înseamnă standard de locuinţe.

Radu Negoiţă, arhitect: În primării şi în instituţii sunt de multe ori persoane care nu au competenţele necesare fișei postului. Statul pare, din nefericire, incapabil să implementeze standardele minime de calitate şi confort pentru cetăţenii care plătesc taxe. 

Nicuşor Dan, primarul Capitalei: Pe de altă parte, dacă primăriile nu o fac, noi plătim cu toţii din banii noştri o instituţie, ISC, care trebuie să se sesizeze. 

La rândul ei, instituţia de control aruncă vina înapoi la Primărie. Şi se scuză că nu poate impune o lege incompletă. 

Paul Racoviță, inspector general ISC: Şi, da, vorbim de o lege din 1996 care prevede multe lucruri, dar are un mare neajuns: nu are sancţiuni. Sunt două rezolvări, din punctul meu de vedere: responsabilitatea emitentului autorizaţiei de construire. Doi. O prevedere legală dură, pe care noi am propus-o de câteva ori, a interzicerii utilizării şi a posibilităţii recepţionării unei construcţii realizată cu încălcarea prevederilor legale. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Exclusiv Observator » Câți bani cere un constructor pe o garsonieră de 30 de mp, într-un bloc nou din Chiajna: "Mai jos nu merg"