Antena Meniu Search
x

Video EXCLUSIV. Toni Iuruc, despre planul Simonei Halep în procesul de dopaj: "Este un caz destul de complex"

Simona Halep a fost învinuită oficial de dopaj. Campioana noastră are la dispoziţie 20 de zile să conteste decizia la un for independent de soluţionare a litigiilor din sport, ori să încheie un acord de recunoaştere. Sportiva trebuie să aducă dovezi solide în sprijinul unui sabotaj sau a unei contaminări accidentale. Dacă nu va reuşi acest lucru, poate primi o interdicţie de a mai participa la turnee oficiale pe o perioadă de până la patru ani.

de Redactia Observator

la 03.11.2022, 19:37

Vezi și

La o lună de la vestea care a cutremurat lumea sportului, Simona Halep a fost informată că investigaţiile preliminare s-au terminat. Echipa ei lucrează la strategia de apărare, pe care trebuie să o depună în următoarele 3 săptămâni. Tenismena nu a apărut public şi tot ce se ştie este că are moralul bun înainte de acest meci decisiv pentru cariera ei. 

Stere Halep: Noi suntem curaţi ca lacrima! Simona e foarte bine. Este pozitivă! Simona are multe de făcut! Simona e curată 100%!

Reporter: A fost o greşeală? Un moment de neatenţie?

Stere Halep: Nu pot să contest şi să învinovăţesc pe nimeni!

Pe acelaşi subiect

Toni Iuruc, fostul soţ al Simonei Halep: Oamenii au o strategie de apărare. Este un caz destul de complex. Are o echipă de avocaţi, ea este singura care poate să răzbată.

Campioana noastră are două variante, în opinia unui român care lucrează chiar la Sports Resolution, tribunalul independent din Londra, în faţa căruia Simona se va prezenta. 

Paul Ciucur, membru Tribunalul Sport Resolutions: Fie acceptarea printr-un acord de recunoaştere a unei sancţiuni, fie contestarea faptelor.

Ce ar însemna un acord de recunoaştere

Un acord de recunoaştere ar însemna că în următorii trei ani, tenismena nu va mai avea voie să participe la nicio competiţie şi ar urma să îşi încheie dramatic o carieră de excepţie. Cel mai probabil, Simona va face tot posibilul să demonstreze că nu este vinovată pentru dopaj

Paul Ciucur, membru Tribunalul Sport Resolutions: Dacă merge pe contaminare din mâncare, să demonstreze ce mâncare. Dacă merge pe medicament sau supliment, exact acel supliment, flaconul din care a luat intenţionat sau nu. Este o apărare care comportă mult e probleme tehnice: trebuie să reconstituie mâncarea, genul de mâncare, locul, până şi ustensilele.

Gabriela Andreiaşu, director Agenția Națională Anti-Doping: Trebuie să aducă suplimentul din care a folosit în aceea perioadă, să facă rost de alte două cutii sau suplimente similare, dar cu acelaşi număr de lot cu cel din care a consumat în perioada în care a fost identificată cu acest rezultat pozitiv şi toate aceste probe sunt trimise la laboratorul de control pentru a se analiza. 

Surse Observator spun că sportiva ar putea merge pe varianta unui sabotaj. 

Paul Ciucur, membru Tribunalul Sport Resolutions: În acel caz ar fi exonerată de răspundere. Altcineva care să-şi asume ce a făcut şi să demonstreze pas cu pas modul în care a făcut acest lucru. Nu e suficient doar să-şi asume vina, ci să şi demonstreze.

Sportiva ar trebui să ajungă în faţa comisiei în cel mult două luni, însă totul depinde de câte probe sunt de analizat şi câţi martori trebuie audiaţi. 

Gabriela Andreiaşu, director Agenția Națională Anti-Doping: Procesul de gestionare poate dura câteva luni, deşi în codul mondial anti-doping standardul, termenul recomandat este de şase luni, în funcţie de complexitatea situaţiei, fiecărui caz în parte, probele care îi sunt aduse, în funcţie de martorii pe care îi aduce în apărare. 

Într-un răspuns pentru Observator, tribunalul independent Sport Resolution spune că nu comentează cazul, din motive de confidenţialitate. Pe lângă suspendarea pentru dopaj, Simona nu mai are voie să apară nici în zonele oficiale de la meciurile de tenis. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Exclusiv Observator » EXCLUSIV. Toni Iuruc, despre planul Simonei Halep în procesul de dopaj: "Este un caz destul de complex"