Video În ce condiții va renunța Guvernul la plafonarea preţurilor la energie. Scenariul anunțat de Sebastian Burduja
Facturi la preţuri plafonate vom plăti încă doi ani, dă asigurări ministrul Energiei, într-un interviu pentru Observator. În ultima vreme, s-a tot vehiculat că schema de sprijin nu ar mai fi necesară, pentru că prețurile de pe burse au scăzut față de anul trecut. Însă autorităţile spun că tarifele nu s-au redus suficient de mult, pentru a lăsa piaţa fără control.
Comisia Europeană și Banca Mondială recomandă României să renunţe la tarifele plafonate. Ministerul Energiei dă însă asigurări că măsura care reduce facturile la energie rămâne în vigoare până în 2025, pentru a nu provoca un şoc în piaţă.
Sebastian Burduja, ministrul Energiei: "Rămâne aşa cum este. Asta e dorinţa mea. Pe logica actuală, noi ar trebui să trecem de următoarele două ierni fără să impactăm consumatorul final. Ne bazăm pe Ministerul de Finanţe să ne dea sumele pe care noi ulterior trebuie să le dăm furnizorilor."
Faţă de acum un an, curentul şi gazul sunt de câteva ori mai ieftine, însă plafoanele au rămas neschimbate.
Modificarea schemei de sprijin, pe masa guvernanților
- Guvernul se gândeşte să renunţe la plafonarea preţurilor la energie. Cu cât ar putea creşte facturile: "Ne...
- Facturile la gaze primite de români pe ultima lună. Experţii vin cu veşti bune înainte de iarnă
- Ce riscăm dacă prea mulţi români instalează panouri fotovoltaice, dornici de facturi zero la energie. "Poate...
Lucia Cujbă, reporter Observator: "Autoritățile iau în calcul modificarea actualei scheme de sprijin. Adică reducerea prețurilor plafonate atât la gaz, cat și la curent, pentru că pe piețele internaționale, energia se ieftinește constant. De când am putea avea facturi mai mici însă, niciun oficial nu ştie."
Sebastian Burduja, ministrul Energiei: "Pe măsură ce preţurile vor continua să scadă în piaţă, este speranţa noastră după iarna asta, se pune problema ca ei (n.r. furnizorii) vor avea costuri mult mai mici. Dar şi necesarul de compensare va scădea. Sumele cu care furnizorii vin la compensare sunt mult mai mici."
35 de lei pe lună a fost factura medie la curent pentru 5 milioane de gospodării, potrivit ANRE. Iar factura medie la gaze - de 200 de lei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰