Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Guvernul se gândeşte să renunţe la plafonarea preţurilor la energie. Cu cât ar putea creşte facturile: "Ne gândim cu groază"

Am putea plăti facturi şi de cinci ori mai mari la energie. Dar şi gazele ne vor da bătăi mari de cap. Asta dacă scenariul în care dispar plafoanele se adevereşte. Ajutorul de la stat ar putea fi acordat doar persoanelor vulnerabile, aşa cum ne cere şi Comisia Europeană. 

de Mădălina Chiţac

la 24.08.2023 , 20:10

Avem tarife plafonate la gaze şi energie, dar nu ştim sigur până când. 

Mădălina Chiţac, reporter Observator: Plafonarea din energie ar trebui să fie valabilă până în 2025. Numai că, pentru a aduna mai mulţi bani la buget, Guvernul se gândeşte să renunţe la măsură chiar din acest an, pentru a nu mai da sume atât de mari de bani către furnizori. Aşa că ar putea beneficia de preţ plafonat doar persoanele vulnerabile, ceilalţi consumatori ar urma să plătească preţul din contract. 

Sebastian Burduja, ministrul Energiei: Asta ne spune Comisia Europeană să facem. Şi, în general, măsurile de sprijin pe care un stat le acordă trebuie să se concentreze pe acele segmente de public. 

Vezi și

Creşteri uriaşe la energie

Pe acelaşi subiect

Cele mai creşteri le vom vedea la energie. Aici avem, în prezent plafoanele de 68, 80 de bani, respectiv 1,3 lei pe kWh. Cei mai mari furnizori au preţuri şi de aproape 2 lei pe kWh. Există însă şi contracte unde preţul se apropie de 4 lei pe kWh. Aşa că, cine plăteşte acum 68 de bani pe kWh ar putea ajunge să achite o factură de cinci ori mai mare. 

"Să se facă o distincţie, o plafonare mai mică pentru cei cu venituri mari şi o plafonare mai mare pentru cei cu venituri mici", explică o femeie. "Ne gândim cu groază la perioada care va urma, când aceste preţuri nu vor mai fi plafonate", completează altcineva. 

Facturi chiar şi de trei ori mai mari pentru gazele naturale

Şi gazele naturale ne vor arde la buzunar. În acest caz, există plafonul de 31 de bani pe kWh. Iar în contractele semnate de clienţi preţurile se apropie şi de un leu pe kWh. Ceea ce ar aduce facturi chiar şi de trei ori mai mari. 

Corneliu Bodea, Centrul Român de Energie: Nu ştim ce iarnă avem în faţă, nu ştim cum va fi afectat echilibrul enegetic al zonei, inclusiv în contextul conflictului din Ucraina. Ar fi hazardat să scoatem complet plafoanele şi să păstrăm exclusiv persoanele vulnerabile. 

Sebastian Burduja, ministrul Energiei: Nu s-a pus problema ca pe termen scurt să fie modificată această schemă. Se lucrează pe multe scenarii tehnice. Ne uităm foarte clar cum evoluează preţurile în piaţă. 

Ce ne recomandă specialiştii în energie

Iar în piaţă preţurile tot cresc, astfel că impactul renunţării la plafoane va fi şi mai puternic. Specialiştii spun că acum e momentul să schimbăm furnizorul. 

Silvia Vlăsceanu, expert energie: Să se uite cu atenţie pe contract. Are dreptul de a denunţa contractul şi de a-şi alege un furnizor nou în orice moment. Şi să o facă dacă nu este mulţumit de preţ. 

Ofertele furnizorilor pot fi aflate pe comparatorul de preţuri pus la dispoziţie de ANRE. 

Mădălina Chiţac Like

Mi-am dorit mereu să am locul ăla de muncă “ieșit din tipare”. Îmi plac oamenii și lucrurile palpitante, îmi place imprevizibilul și ineditul. Iar reporteria are din plin așa ceva.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri economice » Guvernul se gândeşte să renunţe la plafonarea preţurilor la energie. Cu cât ar putea creşte facturile: "Ne gândim cu groază"