Antena Meniu Search
x

Video INTERVIU: centralele nucleare, proiectate să reziste şi prăbuşirii unui avion. Cele 3 scenarii care pot apărea dacă sunt bombardate

Cantemir Ciurea-Ercău, preşedintele Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare, a acordat un interviu Observator în care a vorbit despre cât de sigură este o centrală nucleară şi care este situaţia după ce armata rusă a cucerit cea mai mare centrală nucleară din Europa.

Sonia Simionov
de Sonia Simionov

la 05.03.2022, 17:05

Vezi și

Mai multe bombe au căzut, joi noapte, în zona centralei Zaporojie, din Ucraina, provocând un incendiu. Focul a fost stins rapid, însă autorităţile locale au cerut încetarea imediată a bombardamentelor pentru evitarea unui dezastru nuclear. Cantemir Ciurea-Ercău, preşedintele Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare, spune că în acest moment nu există niciun pericol.

"Din informaţiile pe care le-am primit din partea autorităţii de reglementare din Ucraina, toate cele 6 unităţi se află într-o stare sigură. Funcţionează în limitele şi condiţiile de operare aprobate. Nu există niciun fel de emisii de radioactivitate. Toate valorile măsurate în ceea ce priveşte nivelul de radiaţii de pe amplasament se găsesc la limita fondului natural", spune Cantemir Ciurea-Ercău.

În aceste zile, de la începerea războiului, autorităţile monitorizează atent toate centralele nucleare din Ucraina, inclusiv Cernobîl, 24 de ore din 24. În situaţia în care apare un eveniment nuclear, Autoritatea de reglementare din Ucraina e obligată, conform Convenţiei de notificare rapidă, să informeze România imediat.

"Din punct de vedere radiologic nu mai poţi să ascunzi orice creştere de radiaţii peste fondul natural. Adică există o monitorizare prin diverse mijloace, astfel încât evenimentele de asemenea natură nu mai pot fi ascunse. Orice eveniment care conduce la creşterea radioactivităţii mediului peste valoarea fondului natural este identificată imediat", explică preşedintele CNCAN.

Ce se întâmplă dacă o rachetă distruge anvelopa protectoare a unei centrale nucleare

Cantemir Ciurea-Ercău a comentat şi o posibila distrugere a învelişului care protejează o centrală nucleară, în urma unui bombardament.

"Este oarecum dificil de estimat. Depinde foarte mult de amploarea distrugerii anvelopei. În general, anvelopa este făcută să reziste la evenimente care constau în proiectile. Proiectilele au fost luate în calcul la proiectarea anvelopei, ca urmare a faptului că, în afară de armament, există posibilitatea ca o turbină, care e formată din palete din metal de dimensiuni foarte mari, dacă se desprinde, are acelaşi efect de proiectil ca oricare proiectil. Motiv pentru care această anvelopă a fost proiectată să ţină la evenimente de tip proiectil. 

Tot proiectarea anvelopei a trebuit să ţină cont şi de eventualitatea unor căderi de avioane. Avioane care au fost considerate la momentul în care... avioanele regionale erau dimensionate la momentul acela", spune şeful CNCAN.

Procesul de anvelopare a unui reactor este unul foarte complex.

"Anveloparea unui reactor are ca scop principal protejarea reactorului împotriva evenimentelor externe şi interne, proiectile, avioane şi suprapresiuni. Clădirile reactorului sunt de obicei foarte robuste, ele sunt făcute din beton armat precomprimat, cu o căptuşeală de oţel inox, astfel încât scurgerile de radioactivitate în mediul înconjurător, pentru toate evenimentele la care au fost proiectate, să fie minime. Sau inexistente", spune Cantemir Ciurea-Ercău.

Specialiştii spun că sunt 3 scenarii în cazul unui bombardament asupra centralei nucleare:

- dacă anvelopa nu este penetrată ci doar zguduită de un impact, există riscul minim al unor emisii controlate, care afectează o zonă locală

- dacă anvelopa este penetrată de un proiectil, atunci urmează un proces de răcire continuă pentru stingerea reactorului şi au loc emisii necontrolate

- cel mai grav scenariu este cel în care anvelopa este distrusă, la fel şi pompele de alimentare/răcire, situaţie care va provoca o catastrofă în jur

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Exclusiv Observator » INTERVIU: centralele nucleare, proiectate să reziste şi prăbuşirii unui avion. Cele 3 scenarii care pot apărea dacă sunt bombardate