Antena Meniu Search
x

Video Interviu exclusiv cu ambasadorul SUA. Cum au învăţat limba română copiii ambasadoarei Kathleen Kavalec şi cum a regăsit România după 15 ani

România e pe drumul cel bun. Este mesajului ambasadorului Statelor Unite ale Americii pentru noi toţi. Când a venit pentru prima oară la noi, ca atașat cultural la Ambasada de la București, România abia era admisa in Uniunea Europaeana. De anul trecut s-a întors și spune că a găsit o țară profund schimbată în bine. 

de Redactia Observator

la 05.07.2023, 20:48

Vezi și

E vocea Statelor Unite în România. Ne iubeşte ţara, ne vorbeşte limba, ne cunoaşte istoria şi tradiţiile. Kathleen Kavalec e mamă a trei copii, pasionată de fotografie şi îndrăgostită de Maramureş.

Alessandra Stoicescu: V-am adus un pic în Maramureșul vechi. Și e impresionant că lucruri despre care noi vorbim astăzi foarte mult, durabilitate, sustenabilitate, cumva înțelegi aici cât de importantă e viața simplă, întoarcerea la natură. Din păcate, când ieșim pe poarta muzeului uităm, dar astea trebuie transmise copiilor și d-asta voiam să subliniez că ați reușit asta. I-ați învățat și română pe copii atunci, 2005-2008.

Kathleen Kavalec, ambasadoarea SUA în România: Da, copiii vorbeau foarte bine limba română. Fata mea era la o grădiniță română și vorbea perfect, cânta. Normal. Îmi aduc aminte de Scooby Doo în limba română, știau toate episodele în limba română. Și așa au învățat limba română.

Kathleen Kavalec, îndrăgostită de Maramureş

Pe acelaşi subiect

Alessandra Stoicescu: Și totuși cum ați decis să vă integrați profund unul dintre copii la o grădiniță românească?

Kathleen Kavalec, ambasadoarea SUA în România: Când eu eram mică, am locuit în America Latină și tatăl meu a făcut la fel. Eu am fost la o grădiniță în Ecuador și am început cu limba spaniolă și, când ne-am întors în Statele Unite, vorbeam limba spaniolă mai bine decât limba engleză.

Alessandra Stoicescu: Haideți să intrăm înăuntru, ce ziceți?

Kathleen Kavalec, ambasadoarea SUA în România: Wow, frumos!

Alessandra Stoicescu: Super spectaculos este. E o liniște pe care aș vrea să n-o pierdem, e o liniște pe care o simți aici. Sigur, viața era grea, sigur, lucrurile lipseau, dar cu toate acestea casa, ca energie, îmi dă o liniște.

Kathleen Kavalec, ambasadoarea SUA în România: Da. Și cred că viața poate fi mai simplă.

Alessandra Stoicescu: Cât de importantă este, din punctul dumneavoastră de vedere, tradiția?

Kathleen Kavalec, ambasadoarea SUA în România: Cred că e foarte important întotdeauna să știți de unde veniți și care au fost tradițiile. Și noi în Statele Unite avem tradiții diferite, toți știu despre tradițiile de 4 iulie, dar în spatele lor avem foarte mulți imigranți care au venit. De pildă, familia mea era din Cehia și au avut tradițiile sale atunci.

Alessandra Stoicescu: Bunicii din partea tatălui erau din Cehia?

Kathleen Kavalec, ambasadoarea SUA în România: Da.

Alessandra Stoicescu: Și în ce an au mers în SUA?

Kathleen Kavalec, ambasadoarea SUA în România: Străbunicile… în 1800… ceva la finalul secolului.

Alessandra Stoicescu: Deci o părticică e și de aici din lumea asta. Cred că și de asta o înțelegeți atât de bine.

Kathleen Kavalec, ambasadoarea SUA în România: Foarte bine.

Kathleen Kavalec, despre progresele României din ultimii 15 ani

Alessandra Stoicescu: Cum ați regăsit România?

Kathleen Kavalec, ambasadoarea SUA în România: Foarte bine. După 15 ani am revenit aici în România. Când am plecat, era la început, când ați intrat în UE. Acum după 15 ani văd efectele peste tot: investițiile, economia s-a triplat mi se pare, și mult mai important mi se pare că venitul per capita s-a ridicat. Înainte a fost cred 44% de la nivelul European, acum este 77%. Este un progress mare. Și am văzut foarte multe firme deschise, numărul de firme americane s-a dublat… și văd peste tot. Sigur că sunt și probleme, este firesc, nu se poate face totul într-o noapte, dar am văzut multe progrese.

Alessandra Stoicescu: Adică drumul este cel bun.

Kathleen Kavalec, ambasadoarea SUA în România: Da, este evident. Pentru că ați ales democrația, ați ales că vreți să aveți o economie care lucrează pentru toți. Cel mai important este o alegere de unde vreți să mergeți și cu cine. Și cred că ați ales bine.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Exclusiv Observator » Interviu exclusiv cu ambasadorul SUA. Cum au învăţat limba română copiii ambasadoarei Kathleen Kavalec şi cum a regăsit România după 15 ani