Antena Meniu Search
x

Video Mircea Geoană, interviu exclusiv despre planurile NATO în România: Vom oferi aceleași garanții de securitate ca Belgiei

Mircea Geoană a vorbit în exclusivitate pentru Observator despre planurile NATO în România. Secretarul general adjunct al NATO a subliniat faptul că ţara noastră va primi aceleaşi garanţii de securitate ca şi Belgia.

Bianca Iacob
de Bianca Iacob

la 24.04.2022, 14:28

Vezi și

Mircea Geoană, secretar general adjunct NATO: Intrăm într-o fază decisivă a acestui război, care are aproape 2 luni de zile şi este ceva mai necreştin decat să continui acest război în timpul sărbătorilor de Paşte. Suntem ortodocşi cu toţii: şi ruşii, şi ucrainenii şi noi. Nu cred că există ceva mai necreştinesc decât asta.

Suntem într-un moment decisiv al acestui război

Mircea Geoană, secretar general adjunct NATO: Suntem în a doua etapă a unui război foarte complex, în care vedem şi din partea Rusiei o schimbare de tactică, o schimbare de mod de abordare a acestui război. Sunt mai aproape de doctrina militară rusească, care foloseşte artilerie, bombardamente, lovituri în profunzime, pentru a pregăti un asalt terestru sau cu blindatele. (...) Noi ne uităm cu foarte multă seriozitate la solicitarile ucrainenilor. Unele pot fi indeplinite, altele nu. Au cerut zonă de interdicţie aeriană. Nu am putut oferi pentru că însemna război între NATO şi Rusia.

Reporter: Poate primi România soldaţi ucraineni să se antreneze aşa cum sunt în Marea Britanie în acest moment? Ca ajutor pe care îl poate oferi pe durata războiului.

Pe acelaşi subiect

Mircea Geoană, secretar general adjunct NATO: Trebuie să se întrunească trei condiţii: Unu – să existe cerere. Doi – să existe ofertă. Şi trei – să existe momentul potrivit. Deci, în clipa de faţă, această tranziţie către antrenarea ucrainenilor pentru echipamente de tip occidental a inceput să se producă. Sunt câteva ţări care fac acest lucru fără să comunice public.

Reporter: Acest gest pe care îl fac ţările aliate ar putea fi interpretat de Rusia ca ofensivă?

Mircea Geoană, secretar general adjunct NATO: Federaţia Rusă este într-o situaţie în care şi-a consumat întreaga capacitate de luptă în acest război împotriva Ucrainei. (...) Au suferit pierderi masive.

Premieră: NATO a declanşat planurile de apărare individuale pentru ţările de pe flancul estic

Mircea Geoană, secretar general adjunct NATO: Prezenţa NATO pe flancul estic, inclusiv în România este robustă astăzi. Devine mai robustă în fiecare zi, iar la SUMMIT-ul NATO de la Madrid, liderii vor adopta măsuri pe termen lung, în care securitatea României, a ţărilor de pe flancul estic vor fi garantate la un nivel mult mai înalt şi mult mai coerent decât o facem astăzi.

România va avea acelaşi tip de garanţii de securitate ca Belgia

Mircea Geoană, secretar general adjunct NATO: Federaţia Rusă, călcând în picioare angajamentele, inclusiv cu noi, practic, n-avem niciun fel de obligaţie pentru a respecta ce am discutat cu dânşii în 1997. În clipa de faţă, Rusia rămâne un jucător agresiv şi periculos. Ne luăm măsuri în consecinţă.

Reporter: Ştim câţi militari vor fi, unde va fi acest grup de luptă poziţionat? Şi evident, când va fi funcţional? Când vor începe antrenamentele acolo?

Mircea Geoană, secretar general adjunct NATO: Astăzi, un grup de luptă este undeva la peste 1000 de militari. Acest lucru este compus din contribuţiile benevole ale statelor aliate. În noua configuraţie, vor fi sub comanda directă a NATO. Vom avea coerenţă şi opţiuni. O descurajare perfectă împotriva oricărei ameninţări.

Vedeţi tot interviul în video-ul de mai sus.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Permisul auto, valabil 15 ani în loc de 10. Sunteţi de acord cu proiectul?

Observator » Exclusiv Observator » Mircea Geoană, interviu exclusiv despre planurile NATO în România: Vom oferi aceleași garanții de securitate ca Belgiei