Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Lituania cere NATO să trimită mai multe trupe în Europa de Est: "Nu mai avem timp să ezităm, trebuie să acționăm decisiv și rapid"

Președintele lituanian a cerut NATO să trimită mai multe trupe în Europa de Est, inclusiv în propria sa țară. Gitanas Nauseda a discutat vineri această problemă cu ministrul german de Externe, care s-a aflat în vizită în capitala Vilnius. Război Rusia - Ucraina, ziua 58 LIVE TEXT

Veronica Micu
de Veronica Micu

la 22.04.2022 , 15:03

Lituania cere NATO să trimită mai multe trupe în Europa de Est
Lituania cere NATO să trimită mai multe trupe în Europa de Est - Observatornews.ro / arhivă

NATO ar trebui să își sporească desfășurarea de trupe în Lituania și în alte zone de pe flancul estic al Europei, ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina, i-a spus vineri președintele Lituaniei ministrului german de Externe în timpul unei întâlniri la Vilnius, potrivit CNN.

Batalionul de prezență înaintată consolidată al NATO ar trebui să fie transformat în "cel puțin" o brigadă, în timp ce apărarea aeriană ar trebui îmbunătățită, a declarat președintele lituanian. În plus, el a cerut consolidarea singurei legături terestre a țărilor baltice cu restul UE, o fâșie îngustă de pământ între Belarus și enclava rusă Kaliningrad, cunoscută sub numele de coridorul Suwalki.

"Odată cu izbucnirea unei ofensive militare la scară largă în regiunea Donbas, livrarea rapidă și eficientă de armament în Ucraina ar putea deveni un factor decisiv în acest război. Nu mai avem timp să ezităm, trebuie să acționăm decisiv și rapid", a declarat Nausėda.

Articolul continuă după reclamă

Președintele lituanian și Annalena Baerbock au discutat, de asemenea, despre asistența militară acordată Ucrainei, statutul acesteia ca țară candidată la Uniunea Europeană, dar și despre sancțiunile împotriva Rusiei și Belarusului.

Pe acelaşi subiect

40.000 de militari sub comanda directă a NATO, pe flancul estic

Germania conduce grupul de luptă al NATO în Lituania. Cel puțin 28.000 de militari aliați erau staționați acolo până la 22 martie, potrivit ultimelor cifre ale NATO.

Până la 21 martie, 40.000 de militari sub directa comandă a NATO erau staționați în țările baltice, precum și în Polonia, Slovacia, Ungaria, România și Bulgaria. 

Grupurile de luptă sunt forțe militare din diferite țări aliate care se antrenează și sunt staționate împreună, astfel încât, dacă apare un conflict, să fie pregătite ca o forță NATO unită. 

De la începutul invaziei Rusiei, NATO a convenit să înființeze încă patru grupuri de luptă în Bulgaria, Ungaria, România și Slovacia. Aceste forțe se adaugă grupurilor de luptă care au fost înființate de NATO în 2017 în Estonia, Letonia, Lituania și Polonia, ceea ce înseamnă că Alianța are acum forțe desfășurate pe tot flancul său est-european.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Cu ce preferaţi să plecaţi în vacanţă?
Observator » Stiri externe » Lituania cere NATO să trimită mai multe trupe în Europa de Est: "Nu mai avem timp să ezităm, trebuie să acționăm decisiv și rapid"