Antena Meniu Search
x

Video Morman de lemne pe Bulevardul Magheru din București. Mulți români s-au reîntors la sobă, de frica scumpirilor la gaze și energie

Cum preţurile la energie au explodat, consumatorii caută soluţii alternative dintre cele mai surprinzatoare. Mulţi s-au întors la metoda clasică de încălzire: soba pe lemne. Se întâmplă asta nu doar la sate sau în oraşele mici, ci şi în Capitală. Dar, în timp ce unii au renunţat de buna voie la gaze, alţii nu le au deloc, aşa că sunt nevoiţi oricum să cumpere lemne. 

Bogdan Dinu
de Bogdan Dinu

la 16.12.2021, 17:25

Vezi și

Bulevardul Magheru din Capitală. În mijlocul străzii a apărut de nicăieri un morman cu lemne de foc. Fotografia a devenit virală pe internet. Fostul şef al Gărzii de Mediu spune că nici măcar nu ar fi un caz singular.   

Octavian Berceanu, fost şef Garda de Mediu: Tot în punctul zero al Capitalei, chiar în Centrul Vechi, în zona veche a Bucureştiului, sunt foarte multe case încă locuite de oameni cu condiţii limitate din punct de vedere financiar care se încălzesc. Astăzi, venind spre această locaţie, am văzut cum se descarcau lemne la Piaţa Gemeni. Pe străzile din spatele blocurilor vom găsi încă multe case care au sobe. 

Preţul gazelor a explodat în Europa

Aşa că, de teamă să nu plătească facturi uriaşe, mulţi oameni au apelat la lemne. Inclusiv în Capitală. Şi firmele care vând lemne spun că în perioada asta cerea a crescut. 

Pe acelaşi subiect

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Coşarii au şi ei mai mult de muncă. 

Adrian Iuga, Asociaţia Coşarilor: Sunt cererile foarte mari și de obicei nu prea facem față la numărul de clienți. Avem foarte mulți clienți, mai ales pe partea de coșuri de fum. Între 200 de lei și 1.500 de lei bucată de coș de fum. Depinde ce sunt, sunt blocaje, sunt coșuri mari industriale, sunt coşuri de la case. 

În timp ce unii apelează la lemnele de foc ca la o variantă alternativă, alţii n-au încotro. Spre exemplu, pe această stradă din Sectorul 2 al Capitalei nici măcar acum nu există gaze naturale. 

Localnic Sector 2 București: Nu ni s-a mai dat niciun fel de răspuns. Suntem în 2021 și ardem cu lemne, încălzim mâncare și gătim cu butelie pe gaz. Nici nu avem unde să mai încărcăm butelia, o încărcăm la negru de la stațiile PECO de GPL. 

Cum se explică scumpirile la gaze și energie electrică

Numai în ultimul an, preţul gazelor a crescut cu 46%. Iar cel al energiei electrice cu 24%. 

Pe de alt parte şi prețul lemnului de foc s-a dublat în ultimul an.

Silvia Vlăsceanu, expert energie: Cerere mai mare, contracte pe care furnizorul principal al Europei a preferat să le onoreze în alte zone ale lumii și sursele reduse de aprovizionare pe care le are Europa. 

Din cauza scumpirii energiei, şi cehii, polonezii sau olandezii se reîntorc la focul în sobă. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Exclusiv Observator » Morman de lemne pe Bulevardul Magheru din București. Mulți români s-au reîntors la sobă, de frica scumpirilor la gaze și energie